De fabrikant van onderdelen voor onder meer de iPhone, iPad en de Xbox One stopt komende twee jaar 30 miljoen dollar in een nieuw te bouwen fabriek in Harrisburg (Pennsylvania). In de fabriek zal robotapparatuur worden ontwikkeld voor andere fabrieken. Daarnaast investeert Foxconn 10 miljoen in onderzoek en ontwikkeling aan de particuliere Carnegie Mellon Universiteit. De nieuwe fabriek schept 500 banen in de regio.

Het is niet bekend of de investeringen in opdracht zijn gedaan van een bepaalde klant. Foxconn fabriceert onderdelen en producten voor onder meer Apple, Sharp, Amazon, Sony en Microsoft. Dankzij de investering, die verwelkomd wordt door president Barack Obama, zullen in de toekomst meer producten het label ‘Made in the US’ opgeplakt krijgen. Apple is al langer bezig om meer productiefaciliteiten naar de VS te brengen. Motorola zette zijn Moto X smartphone in de markt als eerste in de VS gefabriceerde smartphone.

Foxconn zet in China dagelijks ongeveer 1 miljoen werknemers in verschillende gigantische fabriekssteden aan het werk. De fabrikant kwam afgelopen jaren negatief in het nieuws door gevallen van kinderarbeid, uitbuiting, rellen en zelfmoorden. Of de Amerikaanse fabriek voorzien wordt van vangnetten om laatstgenoemde problemen op te lossen, is niet bekend gemaakt.