De inzet van 14-jarige scholieren is bevestigd door het Taiwanese bedrijf dat een eigen onderzoek heeft laten uitvoeren. De fabriek in Yantai, in de Oost-Chinese provincie Shandong, heeft afgelopen zomer stagiaires gehad die onder de Chinese minimumleeftijd van 16 jaar vielen.

Scholen sturen stagiars

Het zou gaan om een klein aantal scholieren die door hun school naar Foxconn zijn gestuurd, meldt de Amerikaanse arbeidsorganisatie China Labor Watch. Het productiebedrijf heeft verzuimd hun identiteitsbewijzen te controleren op de leeftijd van de jonge fabrieksarbeiders.

China Labor Watch stelt dat de scholen hoofdschuldige zijn, maar dat Foxconn 'medeplichtig' is door het controleverzuim. Het bedrijf zelf erkent schuld, meldt de BBC, en zegt zich verontschuldigd te hebben tegenover elk van de te werk gestelde scholieren. Foxconn-werknemers die door het interne onderzoek als verantwoordelijk worden ontmaskerd, zullen op staande voet worden ontslagen, belooft het bedrijf.

China Labor Watch roept de Chinese overheid op het huidige stagesysteem bij scholen aan te pakken om dit soort misstanden te voorkomen. De onderwijsinstellingen zouden studenten dwingen om in grote getale te werken in Foxconn-fabrieken, met overuren en nachtdiensten, onder dreiging uit school gezet te worden. Volgens Chinese media gaat om enkele duizenden scholieren.

'Niet voor Apple'

Ondertussen heeft Foxconn aan The Financial Times (artikel achter paywall) verteld dat de bewuste stagiairs slechts drie weken in de fabriek hebben gewerkt. Dit meldt ict-nieuwssite The Register. Die productiefaciliteit in Yantai verricht volgens de eigenaar geen werk voor Apple, die een grote klant is van Foxconn.

De Taiwanese firma met vele fabrieken in China maakt producten voor vele grote hardwareleveranciers. Daaronder bevinden zich Acer, Amazon, Cisco, Dell, HP, Microsoft, Motorola, Nintendo, Nokia, Samsung, Sony en Toshiba. Kinderarbeid zou ook aan de orde zijn voor fabricagewerk voor die ondernemingen, wat ook wordt gedaan door andere productiebedrijven in China. Ook andere toeleveranciers voor Apple worden beschuldigd van kinderarbeid en abominabele arbeidsomstandigheden.