Microsoft haalt hiermee een hele grote vis binnen voor licenties op zijn gepatenteerde technologieën. Hon Hai's dochterbedrijf Foxconn produceert maar liefst 40 procent van alle consumentenapparaten ter wereld. Licentiejurist Horacio Gutiérrez van Microsoft verklaart dat het bedrijf blij is dat de lijst aan bedrijven die "voordeel hebben van Microsofts Android-licentieprogramma nu ook 's werelds grootste contract manufacturer omvat".

Smartphones, tablets, en meer

Voortaan neemt de fabrikant een licentie bij Microsoft voor elk apparaat dat het maakt waarop dan een van Google's twee besturingssystemen draait. De maker van Windows en Windows Phone meldt dat de licentieovereenkomst een brede dekking heeft voor apparaten die Android of Chrome OS draaien. Dit omvat naast smartphones en tablets bijvoorbeeld ook televisies.

De details van de overeenkomst worden geheim gehouden, net zoals bij eerdere Android-patentdeals die Microsoft heeft gesloten met diverse partijen. Wel maakt de patenthouder bekend dat Hon Hai degene is die royaltybetalingen doet. De hoogte van die vergoedingen behoort tot de niet onthulde details.

'Bijna hele ecosysteem'

Topjurist Gutiérrez stelt nu in een tweet dat met deze nieuwste aanwinst nagenoeg het hele Android-ecosysteem een ip-licentie (intellectual property) heeft genomen, bij Microsoft dus. Eind 2011 claimde hij al dat ruim de helft van al Google's Android-partners royalty's betaalt.

Daarbij zijn er twee soorten Android-fabrikanten die licentiecontracten hebben getekend met Microsoft. Enerzijds de oem's (original equipment manufacturers) die onder eigen naam producten voeren. Anderzijds de odm's (original device manufacturers) die apparaten fabriceren voor derden. Hon Hai's Foxconn valt onder laatstgenoemde soort.

Makers én verkopers aanpakken

Microsoft neemt bewuste beide soorten bedrijven mee in zijn licentieprogramma voor gepatenteerde technologie waar Android gebruik van zou maken. Daarbij lijkt het erop dat de Windows-maker dubbel incasseert, maar volgens techblog The Verge is dat niet zo.

Zo heeft Acer al een eigen patentovereenkomst met Microsoft, terwijl het Foxconn gebruikt voor de eigenlijke productie van zijn apparaten. De twee partijen moeten dan onderling uitmaken wie de patentvergoeding betaalt en verwerken die kosten dan weer in hun contracten met elkaar. "Door het licentiëren van zowel merknaam-bedrijven als hun contract manufacturers hebben we succesvol de algehele effectiviteit en het wereldwijde bereik van het programma vergroot", aldus Gutiérrez.