Convergentie is bij de samenwerking het toverwoord. France Telecom en Microsoft streven ernaar technieken zoals televisie, voice over ip en instant messaging te combineren. De twee bedrijven zijn al bezig met het produceren van twee voip-telefoons, een voor zakelijk gebruik en een voor consumenten.

De LivePhone is bedoeld voor de zakelijke markt. Met deze telefoon kunnen voice over ip-gesprekken via wifi gevoerd worden. Dit kan onder meer via de LiveBox, de huisgateway waarmee gebruikers kunnen internetten en telefoneren. In Nederland heeft Wanadoo, dochterbedrijf van France Telecom, ook een dergelijke box op de markt gebracht. De LivePhone maakt gebruik van sip (session initiation protocol), zo hebben Didier Lombard van France Telecom en Steve Ballmer van Microsoft in Parijs bekendgemaakt.

De andere telefoon heeft de naam HomeZone gekregen. Dit is in feite een gsm met wifi-mogelijkheid. Met de telefoon kan in huis via de Livebox en dus via internet gebeld worden. Buitenshuis belt de gebruiker via het gsm-netwerk. Deze telefoon maakt gebruik van het sip-protocol en van uma (unlicensed mobile access).

Wanneer de eerste voip-telefoons klaar zijn, is nog onduidelijk. Volgens Ballmer zijn de eerste producten binnen twaalf tot achttien maanden gereed. Vorige week zei Lombard echter nog op een persconferentie dat de LivePhone al in oktober zou worden verwacht.

Op het gebied van smartphones kennen Microsoft en France Telecom elkaar al langer. France Telecom-dochter Orange brengt al enige tijd smartphones op de markt met Windows erop.

Minitel

De nauwere samenwerking zal ook resulteren in nieuwe of gecombineerde diensten. Eén ervan is Minitel. France Telecom is jarenlang uitgelachen omdat het de internetservice Minitel bleef ondersteunen. Minitel is een Frans netwerk dat gebruikmaakt van de telefoonlijn. Het is een voorloper van internet en stamt nog uit 1982.

Volgens Lombard is het nu, met hulp van Microsoft, logisch dat het telecombedrijf Minitel nieuw leven in blaast. De dienst zal dan echter geen Minitel gaan heten, verzekert hij.