Sinds France Telecom in september aankondigde niet langer in zijn Duitse mobiele partner MobilCom te willen investeren, hing de toekomst van het Duitse bedrijf aan een zijden draadje. Bij een ondergang van MobilCom zou France Telecom gewikkeld zijn geweest in een jarenlange juridische strijd. De Fransen hebben vrijdag een voorwaardelijke overeenkomst gesloten met MobilCom. Tegen betaling van vele miljarden euro's heeft France Telecom – dat gebukt gaat onder torenhoge schulden – zich ontslagen van elke verplichting tot zijn voormalige partner. Beleggers reageerden opgelucht nu het desastreuze en peperdure Duitse hoofdstuk eindelijk is afgesloten. Het Franse telecombedrijf neemt ongeveer 7 miljard euro aan schulden op zich. De schulden staan uit bij een aantal banken, maar ook bij Nokia en Ericsson. Deze twee bedrijven, die zouden zorgdragen voor de umts-netwerken, krijgen nu aandelen in France Telecom.

Umts

Ook MobilCom zegt ingenomen te zijn met de deal. Het bedrijf kan nu eindelijk, met behulp van de inmiddels toegezegde 112 miljoen euro van een groep banken, werk maken van zijn grondige reorganisatieplannen waarbij ruim 1800 banen zullen verdwijnen. Het bedrijf hoopt in sterk afgeslankte vorm weer kansrijk te zijn. Umts hoort voorlopig niet bij deze plannen. MobilCom zal zich concentreren op de 'normale' mobiele telefoniemarkt en bevriest zijn umts-plannen, zo heeft het bedrijf bekendgemaakt.

KPN

Eerder sloot het bedrijf ook een contract met KPN-partner E-Plus voor gsm en gprs. De klanten van MobilCom zouden gebruik mogen maken van het netwerk van E-Plus waar MobilCom zelf geen dekking zou bieden, zo werd afgesproken. Dit zogenoemde roamingcontract is opgezegd. Er is overeengekomen dat MobilCom in totaal 210 miljoen euro in contanten aan E-Plus betaalt. Hiermee komen alle verplichtingen uit het contract, dat tot het einde van 2012 zou duren, te vervallen. Het bedrag wordt in vijf termijnen betaald, waarvan 110 miljoen euro in januari 2003. France Telecom staat garant voor de betaling. De afspraken tussen FranceTelecom en MobilCom moeten nog wel worden goedgekeurd door onder meer de aandeelhouders van beider partijen.