De Fransen beschuldigen eBay ervan dat het zich verschuilt achter een makelaarsstatus. Daardoor hoeft de site kopers en verkopers geen garantie te geven.

De site zou zich echter aan dezelfde standaarden moeten houden als andere Franse veilinghuizen. Het Franse hooggerechtshof is gevraagd om de veilingactiviteiten van eBay stop te zetten totdat de benodigde vergunningen verkregen zijn.

De Franse tak van eBay noemde de aanklacht 'totaal onrechtvaardig'. De site claimt 'een totaal andere manier van kopen en verkopen uitgevonden te hebben' die niet valt onder de wetgeving voor de bestaande Franse veilinghuizen.

Problemen bij eBay

In principe wilden de Fransen online veilingen stimuleren. Maar bij eBay werden er teveel gevallen geconstateerd die niet door de beugel kunnen. Zo dacht een koper dat hij een schilderij uit de achttiende eeuw had gekocht, maar het bleek een stuk hout met een fotokopie erop. In andere gevallen werd er wel betaald maar nooit iets opgestuurd.

Meer veilingsites aangeklaagd

Tot nu toe werden online veilingen in Frankrijk getolereerd. Maar vorige maand werd de autoveilingsite Carsat aangeklaagd op dezelfde gronden als eBay. Andere veilingsites werden gewaarschuwd dat ze op een zelfde behandeling konden rekenen.