Dit houdt in dat twee schijven van de halve totaalcapaciteit ofwel om beurt beschreven worden, zodat ze als één, dubbel zo groot geheel beschikbaar gesteld worden (RAID 0), ofwel als elkaars spiegelbeeld functioneren (RAID 1). Deze laatste optie biedt een hoge zekerheid in ruil voor een iets lagere doorvoersnelheid, want alles moet tweemaal weggeschreven worden. Het beschikbare 1 of 2TB volume kan in stukjes ter beschikking gesteld worden aan zelf te definiëren en beveiligde gebruikers, die via de Windows Verkenner of een browser toegang krijgen. De schijven zijn van het type S-ATA met een behoorlijke draaisnelheid van 7200 RPM. Maar het is vooral de toegevoegde functionaliteit die van dit compacte aluminium doosje een ware gegevenscentrale maken voor zowel de kleine of middelgrote onderneming, als voor het hele gezin. Oordeel zelf: dankzij de twee antennes die zich op de achterwand laten vastschroeven, manifesteert het toestel zich als een draadloos Access Point voor 802.11g (54Mbps) en 802.11b (11Mbps) lokale WiFi netwerken, met WEP, WPA of WPA2 beveiliging. Vier RJ45 poorten bieden daarbovenop aansluitmogelijkheden voor bekabelde toestellen aan Gigabit (1000Mbps), Fast (100Mbps) of traditioneel (10Mbps) ethernet. Een vijfde poort laat de aansluiting toe op een (A)DSL modem of router, waarlangs de netwerkklanten toegang bekomen tot het internet. Aan de voorkant van het toestel zijn er bovendien twee USB 2.0 poorten, om er geheugensticks of printers op aan te sluiten. Via de configuratiepagina van de Gateway wordt zo’n USB printer dan omgetoverd tot een volwaardige netwerkprinter, beschikbaar voor alle aangesloten of verbonden clients.

Met andere instellingen sturen we allerlei bijkomende serverfuncties aan: HTTP, FTP, DHCP, een firewall, automatische back-up, MySQL en PHP (voor het maken en beheren van websites), een mail- en een webserver, zelfs een multimediaserver op basis van TwonkyVision software. Dit laatste snufje toont duidelijk de familiale band aan met de MediaPlayer 350 WLAN van dezelfde fabrikant.

Blijft tenslotte de prijs voor al dit moois, en die valt best mee: respectievelijk 599 en 1189 euro, inclusief BTW. In ruil haalt men uiteindelijk een polyvalent en performant opslagmonster in huis of kantoor, dat bovendien weinig plaats inneemt en nog mooi oogt ook.

Bron: Techworld