De opbrengst van de veiling is veel hoger dan de 10 tot 15 miljard dollar die de Federal Communication Commissions (FCC) voor ogen had. De veiling werd op gebruikelijke wijze beëindigd in de 261e ronde, nadat nieuwe biedingen uitbleven en geen enkele partij zijn huidige bod terugtrok, meldt The New York Times.

Gewild

De FCC zal de komende dagen een lijst vrijgeven met daarop de bedrijven die succesvol aan de veiling hebben deelgenomen. Onder de grote partijen bevinden zich AT&T, Verizon en Google.

De spectrumlicenties zijn zeer gewild, omdat ze bedrijven in staat stellen om signalen over een grote afstand te versturen, met een minimaal energieverbruik. Doordat de vraag naar draadloze apparaten die snel internet aanbieden bij consumenten explosief is gegroeid, heeft de veiling een extra vlucht genomen.

Succes voor Google

Hoewel niet wordt verwacht dat Google behoort tot de bedrijven die een winnend bod hebben uitgebracht, heeft het bedrijf wel een belangrijke overwinning geboekt door de regels van de veiling te beïnvloeden. Onder druk van Google heeft de FCC deelnemers aan de veiling gedwongen om hun draadloze netwerken open te stellen voor een breder aanbod aan telefoontoestellen en internetapplicaties.

Deze open netwerken, waar Google een enorm voorstander van is, worden op dit moment nog wel gehinderd door obstakels op het gebied van techniek en wetgeving, die overwonnen zullen moeten worden voordat het open systeem echt realiteit wordt.

Open netwerken

Kevin J. Martin, chairman van de FCC heft laten weten zeer tevreden te zijn met de uitkomst van de veiling, en dat de stap richting open netwerken zal leiden tot veel innovatie: "Dit is een zeer belangrijke ontwikkeling vanuit het perspectief van de consument. Het zorgt ervoor dat er ruimte is voor innovatie en dat nieuwe ontwikkelingen zo snel mogelijk door consumenten kunnen worden gebruikt. "

D-block teleurstelling

Hoewel de veiling veel meer heeft opgebracht dan werd verwacht, was er op enkele vlakken ook sprake van teleurstelling. Gehoopt werd dat er speciale netwerken tot stand zouden komen die specifiek waren bedoeld voor hulporganisaties. Een groep licenties, genaamd het D-block, wist niet het minimaal vereiste bedrag binnen te slepen dat nodig was om de licenties te veilen.

De regels voor de veiling van het D-block waren geschreven naar aanleiding van de verwarring die ontstond tussen hulpdiensten tijdens onder andere de aanslagen op 11 september 2001 en orkaan Katrina, omdat verschillende draadloze apparaten niet compatible bleken.

De licenties binnen het D-block zouden verdeeld moeten worden tussen geprivatiseerde bedrijven en een groep hulporganisaties. Verwacht wordt dat de regels zullen worden herschreven en dat hiervoor een nieuwe veiling zal worden georganiseerd.