In grootschalige omgevingen vormt de nieuwe Primergy TX120 van Fujitsu-Siemens een interessant alternatief. Ten eerste hebben we hier te maken met een server die erg weinig plaats opeist: een kast van amper 34 cm hoog, 10 cm breed en 40 cm diep. Bovendien is ze voorzien om zowel verticaal (met meegeleverde voetsteunen die zich op de zijkant laten bevestigen) als horizontaal op te stellen. In dat laatste geval zijn meerdere servers vlot te stapelen.

De (helaas enige) Intel Xeon Dual Core 3070 (2,66GHz) of 3040 (1,86GHz) processor, die tot 8GB werkgeheugen kan aansturen, levert misschien niet de verwerkingskracht van het kaliber van andere servers, maar dit wordt gecompenseerd door het lage energieverbruik van amper 175 Watt, zelfs in een volledig uitgeruste configuratie. Deze omvat ondermeer een Gigabit ethernet interface op het moederbord (met een 10/100 poort voor de geïntegreerde Remote Management Controller), een 4-poort SAS controller met RAID 0, 1 of 1E functionaliteit, en tot twee 2,5-inch harde schijven die aan de voorkant gemonteerd steken en verwisselbaar zijn tijdens normale werking. In totaal worden vier zo’n schijven ondersteund, allemaal langs de voorkant monteerbaar en met (bescheiden) capaciteiten van 36, 73 of 146 GB. Uitbreidbaarheid en connectiviteit moeten ook enigszins inboeten, wat geen verrassing is voor dit lage verbruik en kleine volume: drie PCI sleuven en vier USB 2.0 poorten, waarvan twee aan de voorkant. Daar bevindt zich ook de dvd-drive, de aan/uit- en de resetknop, alles netjes weggestopt achter een stevige deur die op slot kan.

Een ander gebied waarop de TX120 uitblinkt, is zijn onopvallende werking: het toestel produceert slechts 31 dB in operationele werking. Dit maakt het uiterst geschikt in opstellingen die bijvoorbeeld nergens elders terecht kunnen dan in een permanent bemande kantoorruimte, of waar stilte geen overbodige luxe is (bibliotheken, ziekenhuizen,…). Op het prijskaartje staat 1500 euro en meer, wat misschien voor een MKB net iets teveel is. Er zijn een paar modellen die 100 tot 400 euro onder die richtprijs duiken, maar met 1GB geheugen, geen of één enkele 36GB schijf en de 1,86GHz Xeon kunnen we dan amper nog van een server spreken.

Bron: Techworld