Fujtisu bouwt de supercomputer in opdracht van het Japanse onderzoeksinstituut RIKEN. De 10-petaflop computer zal draaien op de nog te verschijnen Sparc64 VIIIfx processor, die acht processorkernen heeft. De acht processorkernen hebben ieder een kloksnelheid van 2GHz met 5MB L2-cache geheugen. De processor kan 128 GFlops berekenen met 58 watt vermogen.

Fujitsu hoopt de supercomputer begin 2011 af te hebben. De computerbouwer zegt nog niet wanneer de nieuwe Sparc64-processor beschikbaar zal zijn voor andere systemen. De huidige vierkernige Sparc64 chip wordt verkocht in Unix-servers van Fujitsu en Sun Microsystems.

Blue Waters

Andere computerbouwers zitten ondertussen niet stil. IBM praat over een supercomputer genaamd Blue Waters die het bouwt voor de National Center for Supercomputing Applications van de Universiteit van Illinois. Die machine, die gebruik maakt van de nieuwe Power7-processor, zal ergens in 2011 klaar moeten zijn.

De snelste computer van dit moment, een IBM Roadrunner, staat in het Los Alamos National Laboratory, een onderzoekscentrum van het Amerikaanse ministerie van Energie. De Roadrunner heeft een rekensnelheid van 1.105 petaflops, volgens de benchmark van de Top500 van supercomputers, een lijst die twee keer per jaar verschijnt. Een petaflop staat gelijk aan 1.000 biljard floating point operations (flops) per seconde.

Het nog te bouwen kantoor van RIKEN waar de supercomputer komt te staan: