Toshiba koopt nu 80 procent van de hd-activiteiten van Fujitsu. De twee zijn al overeengekomen dat de resterende 20 procent op termijn ook overgaat naar Toshiba. De timing van die overdracht is nog niet vastgesteld.

Over de prijs is er ook nog geen overeenstemming, melden woordvoerders van de twee Japanse computerbedrijven. Financieel analisten schatten de waarde van deze deal in op enkele honderden miljarden yen, wat neerkomt op enkele miljarden in euro’s. De Amerikaanse schijvenfabrikant Western-Digital heeft eerder al gesprekken gevoerd met Fujitsu over diens hd-tak. Daarbij was er sprake van een koopsom van bijna een miljard dollar.

Marktaandeel kopen

Toshiba bereikt hiermee bijna een verdubbeling van zijn marktaandeel (8,7 procent) op het gebied van harde schijven. De nieuwe positie komt uit op 16 procent. De totale markt voor harde schijven heeft een omzet van 32,6 miljard dollar, maar dat daalt naar verwachting dit jaar met bijna 20 procent. De huidige marktleider is Seagate, die volgens de Japanse marktmeter Techno Systems Research 31,8 procent in handen heeft. Daarna volgen Western-Digital met 26,9 procent en Hitachi met 17 procent. Toshiba wil tegen 2015 een marktaandeel van 20 procent hebben.

Fujitsu lijdt al sinds 2007 verlies op de productie van harde schijven. Voor het lopende boekjaar bedraagt het verlies op die activiteit meer dan 200 miljoen euro. Dit heeft Fujitsu vorige maand al onthuld. Zojuist is bekendgemaakt dat het totale bedrijfsresultaat afstevent op een verlies van ruim 400 miljoen in euro’s. Het bedrijf zegt zich nu volledig toe te leggen op het verlenen van ict-diensten.

Consolidatie

Analisten stellen dat de overname niet alleen noodzakelijk is voor de verkoper, maar ook voor de koper. “Deze koop helpt Toshiba om het marktaandeel te verkrijgen dat nodig is te overleven in de voortdurende consolidatie van de relatief drukbevolkte diskdrive-markt”, zegt financieel expert Yiuchi Ishida van de Japanse investeringsmaatschappij Mizuho Investors Securities tegen persbureau Bloomberg.

De fabricage van harde schijven is een activiteit voor een steeds kleiner groepje bedrijven. Factoren hiervoor zijn de hoge kosten voor research & development, de lage marges op harde schijven, de hoge omloopsnelheid van die producten en de noodzaak voor grootschaligheid. Analisten voorspellen een forse omzetdaling naar 26,3 miljard dollar vanwege de prijsdruk. De consolidatie in deze sector van de ict-industrie houdt dus aan.

Lang geleden heeft grondlegger IBM zijn productie van schijven al van de hand gedaan. Het Japanse Hitachi nam dat toen over, middels een tussentijdse joint venture-constructie. De koper betaalde twee miljard dollar en hielp daarmee de verkoper af van een verliespost van een half miljard dollar. Dat was flink meer dan aanvankelijk werd gedacht.