Fujitsu geeft de schuld voor zijn slechte verkopen aan Microsofts nieuwe besturingssysteem. Fujitsu-ceo Masami Yamamoto wijst volgens persbureau Bloomberg op de 'zwakke vraag naar Windows 8' als reden waarom zijn bedrijf zijn doelen voor 2012 niet haalt. De uitspraken van Yamamoto zijn opmerkelijk omdat het openlijke kritiek is op de belangrijke partner Microsoft.

Niet alle pc-fabrikanten durven zulke kritiek te uiten op Microsoft. Sommigen zijn zelfs redelijk positief over Windows 8. Dell claimde eerder deze maand dat de vraag naar Windows 8 'redelijk hoog' was.

Klein marktaandeel

Nieuwe cijfers van Net Applications wijzen echter op een gebrek aan succes in de eerste twee maanden na de introductie van het nieuwe besturingssysteem. Volgens Net Applications is het marktaandeel van Windows 8 nu nog maar 1,6 procent. Dat was twee maanden na de introductie van Windows Vista ruim vijf jaar geleden al 2,2 procent en Windows 7 haalde na twee maanden al 6,2 procent marktaandeel.

Volgens Net Applications steeg het marktaandeel van Windows 7 in december zelfs harder dan dat van Windows 8. De trage opmars van Windows 8 zou deels te wijten zijn aan de algemene trend dat de verkoop van pc's daalt.