Hoewel Samsung nog voor de officiële kwartaalcijfers een verwachte miljardenwinst van 5,9 miljard dollar meldt, maakt het Koreaanse bedrijf zich zorgen om zijn grootste afzetmarkt Europa. Met name de explosieve verkoop van vlaggenschip Galaxy SIII verbloemt momenteel de slechte verkoopcijfers van andere producten zoals televisies en chips.

Aandelen met 15 procent omlaag

Vanwege met name de zwakke chipmarkt zijn de aandelen van Samsung de afgelopen twee maanden met 15 procent gedaald. Aan de andere kant is het bedrijf samen met concurrent LG een van de weinige televisiemakers die winst maken en marktaandeel winnen van de Japanse rivalen Sony, Panasonic en Sharp.

Wereldwijde economische omstandigheden en de schuldencrisis in Europa baren Samsung echter zorgen. Vanwege de langdurige slechte koers van de Euro werkt het bedrijf achter de schermen aan maatregelen. “Europa is onze grootste markt voor consumentenelektronica en wanneer de eurokoers verder daalt moeten we mogelijk overgaan tot kostenbesparingen en het verhogen van productprijzen", aldus een vertegenwoordiger van Samsung tegenover Reuters.

Android-toestellen doen het goed

Over de mobiele sector hoeft Samsung zich voorlopig geen zorgen te maken. In 2011 steeg het bedrijf tot grote hoogte door de productie van meerdere succesvolle Android-toestellen. In mei van dit jaar kwam daar de Galaxy SIII bij. Onlangs bleek dat het bedrijf de vraag naar dat toestel zelfs nauwelijks aankon.

In dat licht kan Samsung ook het derde kwartaal nog een positieve omzet verwachten. Daarna mag verwacht worden dat de concurrentie ook weer op de hoek komt kijken. Onder meer Nokia en Apple zullen dan zelf met nieuwe producten komen. Dan moet blijken of Samsung het hoofd boven water kan blijven houden in Europa.