De grootste consumentenelektronica-fabrikant ter wereld maakt bekend dat zijn kwartaalwinst is gestegen met 76 procent naar een netto winst van 7,04 biljoen Koreaanse won, omgerekend 4,9 miljard euro. Daarvan is 3,7 miljard euro te danken aan het bedrijfsonderdeel IT & Mobile Communications, waaronder ook de mobiele tak schuilt. Vergeleken met vorig jaar (1,8 miljard) is die winst meer dan verdubbeld.

Samsung boert met name goed op de smartphones en tablets uit zijn Galaxy-reeks, de stuwende motor achter het Koreaanse bedrijf. De Galaxy S III en de Galaxy Note 2 verkopen het sterkst.

2012 is een recordjaar

Over het gehele boekjaar 2012 heeft Samsung een nieuwe recordomzet- én winst behaald. Bij een totale omzet van 201,1 biljoen won, boekte de fabrikant een ongekende winst van 23,8 biljoen won, wat neer komt op circa 16,6 miljard euro. Dat is liefst 70 procent meer winst dan het jaar ervoor. Sterker nog: Samsung boekt voor het vijfde achtereenvolgende kwartaal een omzetrecord.

De smartphonemarkt wordt vandaag de dag gedomineerd door Samsung. De fabrikant maakte eerder deze maand bekend dat het sinds de lancering in mei 2010 meer dan 100 miljoen smartphones in de Galaxy-reeks heeft verkocht.

Daarmee overtreft het concurrent Apple, dat afgelopen jaar voor het eerst is voorbijgestreefd in de verkoopaantallen van zijn iPhones. Samsung eist inmiddels 29 procent van de wereldwijde smartphonemarkt op, zo blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Strategy Analytics. Apple volgt op gepaste afstand met 19 procent.

Piek is bereikt?

Toch worden er ook kanttekeningen geplaatst bij de cijfers. Analisten maken zich zorgen over het naderende einde aan de groei van de smartphonemarkt, de gevolgen van een sterkere won en de alsmaar verder krimpende pc-markt. Alle ogen zijn gericht op het aankomende eerste kwartaal, waarin Samsung zelf ook minder verdiensten zegt te verwachten.