In een deze week uitgegeven rapport voorspelt de marktvorser dat Vista niet eerder dan het tweede kwartaal van 2007 beschikbaar zal zijn.

Gartner onderbouwt zijn stelling aan de hand van de introductieschema's van eerdere grote releases van Windows. Zo zat er zestien maanden tussen de tweede bèta en de dag waarop Windows 2000 naar computermakers kon worden verscheept.

Voor Windows XP duurde dit slechts vijf maanden. Ditzelfde tijdspad heeft de softwaremaker in gedachten voor Vista. Volgens David Mitchell Smith, analist bij Gartner en medeauteur van het rapport, heeft de ontwikkeling van Vista meer weg van Windows 2000.

Volgens de analist is de code van Windows voor Vista flink aangepakt, net zoals het geval was met Windows 2000. Dit betekent dat het na de tweede bèta mogelijk nog negen tot twaalf maanden duurt voordat Vista stabiel genoeg is.

Volgens Microsofts huidige schema zou Vista in oktober worden geleverd aan pc-makers. Bedrijven met een volumelicentie zouden de software in november of december krijgen.

De uiteindelijke tweede bèta van Vista komt volgend Microsoft in mei of juni. Zelfs als Microsoft deze datum haalt, zal het besturingssysteem volgens Smith pas in februari 2007 kunnen worden verscheept naar fabrikanten. Dit zou betekenen dat Vista medio april beschikbaar zou zijn op pc's.

In maart maakte de softwaremaker bekend dat Vista niet eind dit jaar beschikbaar zou zijn, zoals eerder werd gezegd. Volgens analisten mikte Microsoft op die periode vanwege de feestdagen. Nu dit niet haalbaar is, denken veel analisten dat Microsoft geen drijfveer meer heeft en Vista wel eens pas halverwege volgend jaar kan verschijnen.

Overigens heeft Microsoft in tegenstelling tot vorige releases, al diverse ctp's van Vista (community technology preview) vrijgegeven. Dit kan er mogelijk voor zorgen dat de tweede bèta van Vista stabieler is en de uiteindelijke versie dus ook sneller kan worden vrijgegeven. Bron: Techworld