Onderzoeksbureau Gartner waarschuwt bedrijven om zich niet te laten meevoeren in de Wimax hype. In een nieuw rapport adviseert de firma bedrijven om te wachten totdat Wimax netwerken en apparatuur breed beschikbaar zijn.

In Nederland biedt Worldmax sinds juni Wimax aan. Een landelijk netwerk zal bij deze provider echter nog maximaal drie jaar op zich laten wachten.

Het rapport van Gartner spitst zich weliswaar toe op de Verenigde Staten, maar met de beperkte beschikbaarheid van de draadloze breedbandtechnologie lijkt de situatie daar sterk op die in Nederland. Gartner voorspelt dat het nog twee jaar zal duren voordat er voldoende commerciële dekking is. Tot die tijd blijft Wimax een "niche technologie" voor niche markten waar kabel of dsl-internet niet beschikbaar zijn.

Dual mode toestellen

Gartner-analist Phillip Redman adviseert bedrijven bovendien te wachten totdat fabrikanten van mobiele telefoons modellen introduceren die zowel op het mobiele GSM-netwerk als op het Wimax netwerk functioneren. Wimax zal aanvankelijk namelijk geen spraak-verkeer ondersteunen, en VoIP alleen wordt nog niet als een goed alternatief gezien. Daarbij waarschuwt Redman dat dergelijke dual-mode toestellen nog twee jaar op zich zullen laten wachten.

"In concurrerende markten staat Wimax een zwaar gevecht te wachten omdat de technologie vanuit het niets opkomt," schrijft Redman. "Maar Wimax heeft nog altijd grote kansen in andere markten, vooral in opkomende economieën en opkomende markten waar nog weinig concurrentie is van dsl- en kabel-providers."