Nokia heeft zijn eigen S40-platform (in de nieuwe Asha-toestellen) niet volledig losgelaten, maar de fabrikant zet vol in op het high-end-platform Windows Phone. Dat mobiele besturingssysteem van Microsoft bestaat alweer 2 jaar, maar heeft nog geen vat kunnen krijgen op de smartphonemarkt. De nieuwe versie Windows Phone 8 moet een reddingsboei zijn voor zowel Microsoft als Nokia. Net als Windows 7.5 vorig jaar.

Onderzoeksbureau Gartner verwacht dat het vernieuwde OS van Microsoft de Finnen er dit kwartaal niet meer bovenop zal helpen. De Finse telefoonfabrikant stond het vorige kwartaal nog op de derde plaats in de lijst van smartphonefabrikanten, maar zakte het afgelopen kwartaal flink: naar de zevende plek.

Symbian groter dan Windows Phone

De trend naar high-end smartphones zorgt ervoor dat er weinig overblijft van het eens zo machtige Nokia-platform Symbian. Een paar jaar geleden verwachtte het analistenbureau nog dat dit platform in 2012 het grootste zou zijn, Maar Nokia kon de ontwikkelingen van iOS en Android niet bijbenen, en dus lieten klanten het merk in grote getale in de steek.

Nokia stapte daarom over naar het besturingssysteem Windows Phone van Microsoft, maar dat heeft nog niet tot een redding geleid. Volgens de laatste cijfers is het oude Symbian gedecimeerd naar een martkaandeel van 2,6 procent. Dat is nog altijd meer dan Windows Phone dat op 2,4 procent blijft steken. Symbian is nog steeds populair voor mobieltjes in onder meer Afrika.

Asha breekt val Nokia

Windows Phone maakt volgens de cijfers een bescheiden groei door, maar dat geldt ook voor het tot nu toe weinig succesvolle platform Bada van Samsung. De Zuid-Koreaans fabrikant zou dit besturingssysteem zelfs willen inruilen voor MeeGo-opvolger Tizen dat Samsung nu samen met Intel ontwikkelt. MeeGo is ooit ontstaan uit een samenwerking tussen Intel en Nokia.

Qua marktaandeel van mobieltjes (en smartphones) doet Nokia het niet slecht: alleen Samsung heeft een groter aandeel. De analisten van Gartner hadden een stevigere daling verwacht, maar zij denken nu dat de goedkope Asha-lijn heeft gezorgd voor een minder dramatische val. Dit toestel, wat het niet op Symbian gebaseerde Series40 draait, wordt gericht op de voor Nokia nog altijd belangrijke Afrikaanse markt.

Verbetering in 2013

Gartner denkt dat Windows Phone Nokia ook het komende kwartaal weinig soelaas zal bieden, maar ziet betere vooruitzichten volgend jaar. “De komst van de nieuwe Lumia-toestellen met Windows Phone 8 zal de daling van verkoopcijfers afremmen in het vierde kwartaal, maar het zal duren tot 2013 voordat we een significante verbetering gaan zien in de postitie van Nokia", aldus het analistenkantoor in een persbericht.

Wat mobiele besturingssystemen betreft, heeft Gartner verder geen grote verrassingen te melden. Het marktaandeel van Android is het grootst met 72,4 procent, gevolgd door iOS met 13,9 procent. BlackBerry, Bada, Symbian en als laatste Windows Phone vechten om de derde plaats. Daar bivakkeert BlackBerry-maker RIM momenteel met een aandeel van 5,3 procent.