Gates zegt opnieuw dat hij geen plannen heeft om de leiding bij Microsoft (weer) op zich te nemen. "Mijn full-time werk voor de rest van mijn leven is de stichting", zegt hij in een interview met persbureau Bloomberg. Gates vertelt dat hij geniet van het diepgaande werk dat hij kan doen bij de door hem en zijn vrouw opgezette filantropische stichting. "Dus ik ga niet veranderen, hoewel ik wel part-time zal helpen [bij Microsoft - red.]."

Grondlegger, eerste CEO en redder?

Hij is niet alleen één van de twee oprichters van Microsoft, hij is ook de eerste CEO van het bedrijf die lange tijd die leidersrol heeft vervuld. De vóór deze zomer opstappende Ballmer is pas de tweede CEO van Microsoft. Gelijk na de aankondiging afgelopen zomer van zijn vertrek barstte de speculatie los over een geschikte derde CEO.

Microsoft is in oproer: de CEO vertrekt, nieuw bloed is nog niet gevonden, de adel van aandeelhouders legt eisen neer. En 'winter is coming', zoals in tv-serie Game of Thrones. Lees: Game of Thrones bij Microsoft: touwtrekken aan de top.

Daarbij werd een terugkeer van filantroop Gates geopperd - maar niet waarschijnlijk geacht. De voormalige 'softwaresultan' heeft zich sinds zijn vrijwillige vertrek bij Microsoft in 2008 volledig gestort op het verbeteren van de wereld. Niet met software of zelfs ICT, maar door armoede en ziektes te bestrijden via de daarvoor opgezette Bill & Melinda Gates Foundation.

Hoe dan ook macht achter de troon

Toch heeft de mede-oprichter van Microsoft nog altijd een flinke vinger in de pap. Gates is grootaandeelhouder en heeft een belangrijke positie in de raad van bestuur. De topman is ook direct betrokken bij de zoektocht naar een nieuwe CEO: hij zit in de commissie die kandidaten keurt.

Hier de zelfspottende afscheidsvideo die Gates toonde tijdens zijn laatste toespraak op techbeurs CES in 2008: Via: Re/code.