Analysebedrijf Ovum vraagt zich af of de Koreaanse fabrikant wel het maximale uit zijn topmodel haalt. “Het gebruik van Android heeft tot nu toe in het voordeel van Samsung gewerkt. Maar dit maakt het bedrijf kwetsbaar voor andere producenten die de volgende 'must have' Android produceren", zegt analist Adam Leach.

De analist denkt dat juist de aangeboden diensten op het platform ervoor moeten zorgen dat Samsung de concurrentie met Apple aankan. “De Galaxy S III moet niet alleen opvallen in een grote groep Android-smartphones, maar gaat ook direct de concurrentie aan met de volgende iPhone."

Legaal video's aanschaffen onmogelijk

Muziek en video spelen een grote rol op moderne mobiele apparaten. Enkele Android-producenten verwerken digitale muziekwinkel 7digital nu in hun toestellen om de concurrentie met iTunes aan te gaan. Samsung komt nu met een eigen clouddienst die toegang biedt tot 17 miljoen liedjes.

Maar de schoen wringt nog steeds bij video. In Nederland is het nog niet mogelijk om met Android legaal video's aan te schaffen of te huren. Met iTunes kan dat wel. Google is momenteel aan het experimenteren met een videodienst op Android in delen van Europa.

Verdeelde reacties op plastic behuizing

In Londen mochten journalisten gisteren alvast met de nieuwe smartphone spelen. De smartphone is met 8,6 millimeter behoorlijk dun en de 133 gram zware Galaxy S III heeft een design dat inmiddels bekend voorkomt. Het apparaat heeft meer weg van de recente Galaxy Nexus, de officiële Android van Google en Samsung, dan zijn voorganger Galaxy S II.

Enkele media prezen het slanke toestel, maar niet iedereen is evenzeer te spreken over het ontwerp. “Hij voelt goedkoop aan", stelt technologiesite Ars Technica. “Door het plastic lijkt het alsof de telefoon twee pond kost. Omdat ik betwijfel dat hij daadwerkelijk twee pond kost, is dat geen goede zaak", aldus de recensent.

Andere media, zoals de bloggers van Engadget en Slashgear, waren juist wel onder de indruk van het ontwerp. “De afwezigheid van een metallic behuizing doet geen afbreuk aan de bouwkwaliteit", vindt de recensent. Engadget sluit zelfs af met de voorspelling dat Samsung wederom een bestseller te pakken heeft. Een journalist van de website Gizmodo vindt dat dit toestel veel beter is uitgedacht dan andere smartphones in de Galaxy-serie.

Supersnelle processor nog niet ondersteund

De processor met vier kernen is dit jaar flink in trek bij smartphonemakers. Behalve de HTC One X is ook de Galaxy S III uitgerust met een quadcore-processor. Het tijdschrift Wired vraagt zich af of al dat multicoregeweld nu echt wel nodig is. De meeste Android-apps ondersteunen deze technologie niet en daardoor valt de snelheidswinst alleen te behalen in het OS zelf. De quadcore is daarom wel energiezuiniger, omdat de firmware volop gebruikt maakt van de vier kernen. Ontwikkelaars zullen steeds meer rekening houden met multikernprocessors, waardoor er ook bij smartphones toekomst zit in deze cpu.

Nieuwe snufjes

Samsung plukte de afgelopen jaren de vruchten van Android, maar betaalde daar een prijs voor in allerlei rechtszaken. De fabrikant stoomt ondertussen stevig door op het Android-schip en voegt ook deze keer allerhande eigen snufjes toe aan het OS. Zo herkent het toestel zijn eigenaar en gaat hij op stand-by als de gebruiker in slaap valt. Reacties hierop variëren van 'slim' tot 'beetje eng'. De populaire iOS-app Flipboard verschijnt binnenkort ook voor het eerst op het OS van Google en wel exclusief op het topmodel van Samsung. De spraakherkenning zal niet in het Nederlands beschikbaar zijn.

De smartphone met Android-versie 4.0 verschijnt op 29 mei in Europa, de spraakherkenning zal in eerste instantie niet beschikbaar zijn in het Nederlands. In een later stadium volgt de verschijning in de Verenigde Staten. Hoeveel diep consumenten in de buidel moeten tasten voor deze gadget, is nog niet bekend.