Eind vorig jaar werd Firefox door 14 procent van de internetters gebruikt. Aan het begin van 2006 was dat nog 9,6 procent, zo blijkt uit meetgegevens van Net Applications.

Het marktaandeel van Firefox is hiermee in een jaar tijd met 46 procent gestegen. Vooral de introductie van Firefox 2.0 heeft het gebruik van de open-sourcebrowser een duwtje in de rug gegeven.

Ondanks dat Microsoft een nieuwe versie van zijn browser heeft geïntroduceerd, is het gebruik van Internet Explorer in 2006 gedaald van 85,1 procent naar 79,6 procent, aldus Net Applications.

Uit de meetgegevens blijkt verder dat het gebruik van Apple's Safari-browser met 1,1 procentpunt is gestegen naar 4,2 procent. Het gebruik van de Opera-browser is met 0,9 procent marginaal.

Nederland

Eind vorig jaar bleek uit cijfers van Onestat dat het gebruik van Firefox in Nederland juist daalde. Volgens de statistiekenleverancier had Firefox in oktober 2006 een marktaandeel van 9,8 procent in Nederland.

De bezoekers van Techworld lijken zich overigens niets van alle meetgegevens aan te trekken en hun eigen koers te varen. Internet Explorer is met 68,2 procent van de pageviews de meest gebruikte browser bij de Techworld-bezoekers. Firefox staat op de tweede plek met 28,3 procent. Safari moet genoegen nemen met 2,1 procent. Bron: Techworld