Gebruikers met een Amazon Echo Show of FireTV kunnen op dit moment geen gebruik maken van YouTube. Google heeft deze dienst namelijk geblokkeerd voor deze apparaten wegens het "Schenden van gebruikersvoorwaarden".

Dit probleem schijnt echter al langer te spelen. Google tikte Amazon al een keer eerder op de vingers omdat de manier waarop YouTube werd aangeroepen op de Amazon Show niet volgens de Google richtlijnen was. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat Amazon een aangepaste versie van YouTube gebruikte, terwijl Google juist eist dat er geen delen van de dienst gewijzigd mogen worden.

Amazon paste de speler aan en daarmee leek de kous af. Google gaf Amazon (gebruikers) weer toegang tot de videodienst. Maar dit was van korte duur want nu heeft Google de boel dus weer geblokkeerd. Dit keer omdat Amazon niet langer Google-producten (waaronder Nest of Chromecast) verkoopt in hun winkels en Prime Video niet laat werken op Chromecast.

Google's reactie

"We proberen een overeenkomst te bereiken met Amazon om consumenten toegang te geven tot onze producten en andersom. Maar Amazon ondersteunt geen Google producten als Chromecast en Google Home. Daarnaast maakt het Prime Video ook niet beschikbaar voor Google Cast-gebruikers. Vorige maand is het gestopt met het verkopen van de nieuwste Nest-producten. Aangezien Amazon geen wisselwerking [met ons] aan wil gaan, ondersteunen wij niet langer YouTube op Echo Shot en FireTV. We hopen zo een overeenkomst te bereiken en deze problemen snel op te lossen," zegt Google in een reactie op een vraag van Gizmodo.

Op de volgende pagina: Amazon's reactie

Amazon's reactie

Amazon liet het daar uiteraard niet bij zitten en heeft de app nu helemaal uitgeschakeld om Google's foutmelding niet meer te hoeven tonen. Gebruikers worden nu doorverwezen naar de desktop-website van YouTube.

"Echo Show en Fire TV laten nu de standaard webversie van YouTube.com zien. Google zet een teleurstellend precedent door selectief gebruikers te blokkeren van een open website. We hopen de problemen met Google zo snel mogelijk op te lossen."


Gebruikers de dupe

Veel gebruikers zijn niet te spreken over deze ruzie en vinden de manier waarop dit wordt uitgevochten ronduit kinderachtig. De twee bedrijven gaan zo ver met hun "gevecht" dat gebruikers en nu dus nadelig door worden beïnvloed. Producten die niet kunnen worden aangeschaft en diensten die soms wel, soms niet kunnen worden gebruikt. Gebruikers zijn het in elk geval zat en hopen dat deze problemen snel worden opgelost.

Wie heeft er gelijk in deze ruzie?
Amazon, Google had YouTube niet moeten blokkeren
Google, Amazon had Google-producten niet moeten weren
Geen van beide, deze ruzie is kinderachtig
Beide bedrijven hebben een punt, hoe nu verder? (Suggesties in de comments)
do riddles