Zijn project Digital Ethereal is nog in volle gang. Maar de eerste resultaten zijn daar. Onderzoeker en kunstenaar Luis Hernan van de universiteit van Newcastle in Engeland wil het onzichtbare zichtbaar maken. Zijn Kirlian Device, vernoemt naar de Russische uitvinder van coronale ontladingsfotografie, onthult WiFi-signalen in rood, geel, groen en blauw.

De kleuren zijn gerangschikt op sterkte. Het apparaat bestaat uit een Arduino microcomputer, een WiFi-module en een strook LED-lampjes. Zo meet het de sterkte van een WiFi-signaal en koppelt er een kleur aan. Rood voor het sterkste signaal, aflopend naar blauw voor het zwakste signaal.

De Kirlian Device moet worden bewogen door een ruimte, die zo wordt geregistreerd middels een zogeheten long-exposure foto, oftewel één met een lange sluitertijd. Een proces dat enkele minuten vergt. Ook is er een Android-app met informatie over het project.

Spoken en frustraties

Los van de mooie plaatjes zit er ook een spirituele kant aan Hernans verhaal. "Ik geloof dat onze interactie met elektromagnetische signalen, die door Anthony Dunne omschreven wordt als de Hertzian Space, kan worden gekarakteriseerd in dezelfde bewoordingen als die van spoken en spectra. Beide zijn paradoxale entiteiten, waarvan de ongebruikelijke substantie hen in staat stelt om onzichtbaar aanwezig te zijn", schrijft hij op zijn projectpagina.

Maar er zijn meer overeenkomsten. Hernan: "Ze zijn beide tijdelijk waarneembaar. Uiteindelijk achtervolgen ze ons ook allebei. Spoken, zoals Derrida zou zeggen, met de geheimen van vorige generaties. De Hertzian Space met de frustratie van storingen en traagheid."