Met nog minder dan een maand tot het jaarlijkse Pixel-evenement van Google, lijkt het er nu op dat een aankondiging waar velen halsreikend naar uitkeken niet gaat gebeuren. In een interview afgelopen vrijdag, vertelde directeur Miles Barr van Wear OS dat Google dit jaar geen horloge zal uitbrengen, waar al een tijdje geruchten over rondwaren.

Geen verrassingen

We komen er waarschijnlijk nooit achter of het project is vertraagd, afgebroken of nooit heeft bestaan, maar we hebben wellicht nooit gelekte Pixel Watch-foto's gezien, omdat er geen Pixel Watch bestaat om foto's van te kunnen nemen. Ondertussen hebben we vrijwel alles al gezien van de Pixel-telefoons, dus we hoeven geen verrassingen te verwachten.

Dit is vooral jammer voor iedereen die zit te wachten op een Wear OS-horloge dat daadwerkelijk de moeite waard is om te dragen. Of de huidige horloges te traag, te groot of te lelijk zijn - het is duidelijk dat deze generatie van slimme horloges een frisse start nodig heeft en velen hoopten op een leidende rol van Google om de richting aan te geven.

OS-update

Maar Google maakte een einde aan die hoop en beëindigde ook een maand aan neplekken en geruchten. En laten we wel wezen: een Google Watch zou waarschijnlijk niet zo goed zijn geweest. Voor het eerst in meer dan twee jaar is er een update gekomen voor het besturingssysteem dat vroeger Android Wear heette, maar het nieuwe ontwerp pakt geen van de belangrijkste issues aan.

De nieuwe versie van het OS heeft nieuwe navigatie, slimmere snelkoppelingen en een focus op Google Assistant. Maar dat verandert niets aan de onderliggende issues. Wear OS is niet echt geëvolueerd. De nieuwe features verbeteren het besturingssysteem - dat Google expres geen 'versie 3' noemt - maar er is niets dat fundamenteel iemands huidige visie op Google's kleine wearable-OS verandert.

Ultieme demonstratie

Je moet nog steeds veel tikken, swipen en scrollen, en hoewel de Assistant-integratie een welkome nieuwe informatielaag toevoegt, lijkt het gebruik niet eenvoudiger te zijn geworden. Google heeft ook nog geen manier bedacht op Wear OS te optimaliseren voor ronde schermen, zoals die van Samsung.

Ik hoopte dat de Pixel Watch dit zou gaan doen. Net zoals de telefoons van Google een demonstratie zijn van wat de nieuwste Android-features voor je kunnen doen als gebruiker en fabrikant, zag ik een horloge voor me die dit zou doen voor Wear OS. Ik snak naar een apparaat dat de dominantie van Apple Watch op het gebied van wearables kan aanpakken, maar ik was blijkbaar te optimistisch.

Terug naar de tekentafel

Afgaand op de opmerkingen van Wear OS-chef Barr lijkt het erop dat Google net zo verloren is wat betreft wearables als andere Wear OS-horlogemakers. Toen hij gevraagd werd naar de mogelijkheid van een Pixel Watch, wees hij naar de verbeteringen van Wear OS om aan te geven welke richting Google op zou gaan als er daadwerkelijk een horloge zat aan te komen.

"Onze Pixel-lijn van telefoons is de beste ervaring en Google's kijk daarop, dus ik stel me voor dat we vooral de focus leggen op Assistant om AI en machine learning te integreren in het apparaat, wat Google's sterke punt is", aldus de Wear OS-baas. Dat zegt een heleboel over Google's visie op slimme horloges. Assistant is ongetwijfeld belangrijk op het apparaat, een ML kan accuduur en fitness-features verbeteren, maar ze hoeven allebei niet te werken zoals op onze telefoons.

Geen kleine telefoons

We hoeven geen miniatuurversies van onze telefoons om onze pols, maar met de nieuwe update van Wear OS is dat wel wat Google probeert te bereiken. Ik spiek veertig á vijftig keer per dag op mijn horloge en dat duurt meestal een seconde of twee. De virtuele assistent op Wear OS is ontworpen om tijd te besparen, maar je moet nog steeds menustructuren induiken om die te bereiken, in plaats van het verwerken ervan in het primaire beeld, zoals Apple doet met het Siri-uurwerk.

Dat is prima op een telefoon, maar belangrijke info op de pols moet je in één oogopslag zien zonder tikken of vegen. Dit voorbeeld van 9to5mac van de nieuwe Apple Watch Series 4 lijkt een beetje overkill, maar je ziet wel dat Apple dit basisconcept begrijpt. Als het meer dan een paar seconden duurt om je horloge te bekijken, klopt er iets niet. Totdat Google laat zien dat er meerwaarde te behalen is met Wear OS - zoals Google dat doet met Pixel-smartphones - is er weinig reden om een Wear OS-horloge uit te geven.

Designkeuzes

En dan hebben we het nog niet gehad over wellicht het grootste probleem voor potentiële kopers: het ontwerp. Toen Google ging samenwerken met LG om slimme horloges te maken, werd onze hoop op een beter ontwerp de grond in geboord met LG Style en LG Sport horloges die bestonden uit slechte keuzes en verkeerde compromissen. Zelfs Barr onderkent dit en zegt dat er nog geen one-size-fits-all design is.

Wear OS richt zich daarom vooral op partners die dit probleem moeten oplossen. Dat is misschien maar beter ook. Misschien heeft Google nooit concrete horlogeplannen gehad, of misschien besloot Google dat het niets kon verbeteren op het huidige aanbod. Wat het ook moge zijn, we hoeven in ieder geval niet teleurgesteld te worden op het komende Pixel-evenement - afgezien dan van de notch in de Pixel 3.