"Met deze onderhoudsinstellingen brengen we flexibiliteit naar onze partners en klanten" Schrijft Billy Anders in Microsoft's Blog. Een gevaarlijke beslissing, als je het ons vraagt. Als een fabrikant besluit alle updates uit te stellen of helemaal niet uit te voeren, zijn de gevolgen niet te overzien.

Veiligheidsnachtmerrie

Het lijkt wel alsof Microsoft niets heeft geleerd van de afgelopen security problemen die verschillende bedrijven hebben geteisterd de afgelopen jaren. Niet alleen hebben veel routerfabrikanten een updatebeleid van lik m'n vestje. Ook Android fabrikanten laten het regelmatig afweten met alle gevolgen van dien. Recent schreven wij nog over een IoT huisalarm dat zo slecht was beveiligd dat de gegevens net zo goed in plain-text opgeslagen hadden kunnen worden.

Dat op pc's de mogelijkheid bestaat updates uit te stellen is nog enigszins voor te stellen. Het is immers een apparaat waar je regelmatig achter zit en waar je meer controle over hebt. Met (Android) smartphones wordt het al een ander verhaal. Je bent overgeleverd aan de gratie van fabrikanten en zelfs als er een veiligheidsupdate beschikbaar is, is het nog maar de vraag of je die kan installeren. IoT-apparaten zijn wat dat betreft het lastigst. Het zijn devices waar je niet altijd even makkelijk (softwarematig) bij kan, wat updaten al niet makkelijk maakt. En ze hangen ook nog eens aan het internet.

Een automatische, verplichte update zou veel ellende voorkomen. Dat Microsoft juist voor zo'n kwetsbare tak het updatebeleid versoepelt is misschien makkelijk voor de korte termijndenkers en de fabrikanten die een snel zakcentje kunnen verdienen. Maar op de lange termijn zou dat nog wel eens een flinke strop kunnen worden.

Gevaarlijke zet

Het is maar te hopen dat, wanneer er een lek gevonden wordt, er alsnog updates kunnen worden gepusht en gebruikers niet door virtuele hoepels moeten springen om handmatig de boel te patchen. Of dat fabrikanten de boel zo hebben dichtgetimmerd dat updaten niet mogelijk is en gebruikers weer naar de winkel moeten rennen voor een nieuw apparaat. Wij houden ons hart in ieder geval vast.