Sinds de openbaringen van The Guardian over NSA-afluisterprogramma PRISM, eist de Britse overheid dat de krant al zijn materiaal over de zaak vernietigt. Hoofdredacteur Alan Rusbridger beschrijft hoe medewerkers van de Britse geheime dienst een bezoek brachten bij het gebouw om data te vernietigen.

MacBook Pro vernietigd

De hoofdredacteur beschrijft in een blog hoe de Britse overheid de redactie intimideert om ervoor te zorgen dat de krant ophoudt met het schrijven over afluisterpraktijken van de NSA en diens Britse evenknie GCHQ. Twee agenten zijn langsgekomen om in de kelder van het gebouw een MacBook Pro te vernietigen.

De agenten van GCHQ zagen erop toe dat de harde schijf in stukjes werd achtergelaten zodat eventuele Chinese spionnen niet met de gegevens aan de haal konden gaan. “De overheid was tevreden, maar het voelde als een opvallend nutteloos symbolische actie" schrijft Rusbridger, die noteert dat de regering "niets heeft begrepen van het digitale tijdperk”.

Draconische aanpak

De hoofdredacteur beschrijft hoe de overheid zich steeds harder opstelt. Aanvankelijk eiste een medewerker van de minister-president dat de data werd vernietigd. “De toon was ijzig doch beleefd. Maar er was sprake van een impliciet dreigement dat anderen binnen de overheid liever een draconische aanpak willen hanteren.”

De regering bleef eisen dat de Snowden-data werd teruggegeven of anders vernietigd en volgens Rusbridger werd dat verzoek steeds dringender. Een maand geleden belde de overheidsmedewerker op met de mededeling: “Jullie hebben je lol gehad. Nu willen we de spullen terug.”

Debat is voorbij

Ook lijkt GCHQ niet te begrijpen waarom het nog nodig is materiaal te publiceren, nu het verhaal in de openbaarheid is gekomen. Het standpunt van de regering is dat nu het debat over de toelaatbaarheid van dergelijke afluisterpraktijken er eenmaal is geweest, er geen noodzaak meer is om erover te schrijven.