Het plaatsen van umts-antennes is in veel gemeenten een discussiepunt vanwege de mogelijke gezondheidsrisico's van de elektromagnetische straling. "Wie in zijn woonplaats wil weten waar de gsm- en umts-masten staan, kan daarvoor bij de gemeente aankloppen. De kans is echter groot dat die niet of onvoldoende op de hoogte zijn van waar de masten staan", vertelt Matt Poelmans van [email protected], een organisatie die de digitale overheid stimuleert.

Volgens hem zijn gemeenten vooral op de hoogte van de masten waarvoor onlangs een vergunning is afgegeven. "Maar er staan er natuurlijk veel meer."

Om te weten te komen waar al die masten staan, is op 1 maart de site Antennebureau.nl van start gegaan. Maar deze site geeft volgens Poelmans veel te weinig en onduidelijke informatie. "Op dit moment is het een rommeltje."

Het onderzoek moet nu aantonen of het beeld van de slecht geïnformeerde gemeenten over een grote lijn klopt. Ook proberen we erachter te komen waarom dat zo is en waarom de site Antennebureau.nl onvoldoende wordt geactualiseerd. "Misschien is het wel bewust beleid van een gemeente, dat willen we te weten komen en dan moet dat dan veranderen."

Volgens Poelmans hebben gemeenten sinds de invoering van de Aarhusrichtlijn op 14 februari de plicht om burgers actief te informeren over mogelijke risico's in hun leefomgeving. Mochten gemeenten hier niet aan voldoen, dan kunnen burgers hun gemeente voor de rechter slepen.

Het onderzoek gaat waarschijnlijk een maand duren.