Apple heeft vorige week nieuwe modellen van zijn computers en netwerkapparatuur gelanceerd. Die machines zijn simpelweg voorzien van iets snellere processors en krachtigere grafische chips (van Nvidia). De verwachtingen vooraf waren – zoals gebruikelijk bij Apple – veel hoger. Nieuwssites deden melding, op basis van ingewijde bronnen, dat er compleet nieuwe Mac mini’s, iPhone nano’s en/of een ultragoedkope maar toch complete nieuwe Mac-computer.

Na de aankondiging van de nieuwe Mac mini, Mac Pro, iMac en Time Capsule laaien de geruchten weer op. Ditmaal over een netbook met touch-scherm, of tablet-computer, waar Apple aan zou werken. Dit nieuwe product zou in de tweede helft van dit jaar al op de markt komen, melden diverse nieuwsmedia.

Deze berichten zijn gebaseerd op anonieme bronnen en een bestelling die de Mac-maker heeft gedaan bij het Taiwanese bedrijf Wintek. Die produceert kleine en middelgrote touch-schermen.

Voor iPhone?

De maat van die bestelde schermen is echter niet bekend. Het kan dus ook gaan om meer schermen voor de iPod Touch en de iPhone. Over dat laatste apparaat gaan nu ook weer geruchten rond; Apple zou werken aan een nieuw model dat dunner is en een beter scherm heeft.

Ondermeer nieuwsdienst Dow Jones Newswires meldt op basis van nog een anonieme bron zegt dat Apple werkt aan mini-laptops met schermen van 9,7 en 10 inch. Het is niet duidelijk of deze bron uit dezelfde hoek komt als de twee bronnen over de touch-schermen. Weer een andere, wederom anonieme, bron laat weten dat specificaties en functies nog in overweging zijn. Kortom, niets is vastgelegd.

'iPhone is onze netbook'

De directie van het bedrijf heeft dergelijke berichten eerder al tegengesproken. De Mac-maker houdt de netbookmarkt weliswaar in de gaten, maar ziet er nog geen positie voor zichzelf in. Steve Jobs heeft ooit de iPhone de netbook van Apple genoemd. De meeste netbooks zijn goedkoop en bieden relatief weinig rekenkracht. Bovendien zijn de marges op die apparaten zeer laag.

Apple heeft altijd nieuwe markten pas betreden als het er een eigen draai aan kan geven en er goed aan kan verdienen. Dat geldt voor mp3-speler iPod, smartphone iPhone en zelfs voor de budgetcomputer Mac mini. Goedkope instap-pc’s waren er al jaren voordat Apple uiteindelijk die kleine, betaalbare Mac op de markt bracht. Geruchten dat er een mini-Mac aankwam, waren er ook bijna al die jaren.