Die bevindingen staan in een verslag (pdf) van Google over de meest recente storing bij Gmail. Die vond vorige week donderdagmiddag plaats. Google wijst drie oorzaken aan voor de storing: een programmeurfout in een update van Gmail, een netwerkprobleem in het datacenter en een extreem intensief gebruik van de contactenlijst.

De overbelasting van de contactenlijst had alleen gevolgen voor de webinterface van Gmail en Google Talk. In eerste instantie viel de contactenlijst weg uit Gmail, daarna gaf Gmail zelf er de brui aan. Ook konden Apps-klanten geen gebruikers meer aan hun account toevoegen. Mensen die Gmail via IMAP gebruikten, hadden nergens last van.

Betalende Apps-klanten

Google verklaarde op de dag zelf dat de storing slechts een "klein deel van de gebruikers" betrof. In het nu geopenbaarde verslag spreekt Google over een grotere groep gebruikers. Overigens is het verslag geschreven voor betalende Apps-klanten.

Op 1 september werd Gmail ook al gevloerd. Toen ging er iets mis met het offline halen van een aantal servers voor onderhoud. Daardoor raakten onverwacht een paar routers overbelast. Die hevelden hun piekbelasting over naar andere routers, die daardoor ook als dominostenen omvielen. Ook toen betrof de storing alleen de webinterface van Gmail.