De verkoop van Nokia-telefoons krimpt. De Finse fabrikant schrijft een slecht eerste kwartaal van 2013. Ondanks de stijgende verkoop van het Lumia-portfolio daalt de totale netto verkoop ten opzichte van het vorige kwartaal met 25 procent keihard. Dat levert het bedrijf een verlies van 150 miljoen op.

Nokia verkocht het afgelopen kwartaal 5,6 miljoen Lumia-apparaten. Dat zijn er 1,2 miljoen meer dan het vierde kwartaal van 2012, ofwel een stijging van 27 procent.

Schril contrast

Toch staan die cijfers in schril contrast met de totale verkoop. Er werden in het eerste kwartaal van 2013 met een totaal van 61,9 miljoen stuks maar liefst 30 procent minder mobiele telefoons verkocht. De smartphone-verkoop daalde van 11,9 miljoen naar 6,1 miljoen stuks, maar wat het meest opvalt is de afgenomen verkoop van featurephones.

Nokia richt zich met zijn Asha-lijn vol op opkomende markten. Dat leek tot voor kort zijn vruchten af te werpen – met name dankzij de S40- maar krijgt nu een flinke tik te verwerken. Het aantal verkochte featurephones daalde in Q1 van 79,7 miljoen naar 55,8 miljoen toestellen.

De felle concurrentiestrijd met goedkope Android-smartphones lijdt daarmee een gevoelige nederlaag. “Het is voor het eerst sinds lange tijd dat het positieve nieuws bij Nokia van smartphones moet komen in plaats van featurephones, legt analist Geoff Blaber van CCS Insight uit aan de News Service van Webwereld uitgever IDG.

Optimisme

Nokia erkent deze problemen maar blijft strijdvaardig. “Deze verkoop heeft te maken met een moeilijk competitief klimaat, en we nemen tactische beslissingen en komen met nieuwe innovatie op de markt om deze uitdagingen aan te gaan”, schrijft Nokia in een statement.

Het bedrijf draaide vorig jaar overigens nog ruim een miljard verlies. Bovendien werd in het vierde kwartaal van 2012 nog een positieve balans gehaald met een winst van 427 miljoen euro. Nu wijst de mobieltjesmaker op de stijgende Lumia-lijn die het te pakken heeft.