Om kosten te besparen kochten organisaties in het derde kwartaal 16,1 procent minder Unix-servers, zo meldt onderzoeksbureau Gartner. De wereldwijde serveromzet daalde met 5,4 procent naar 12,7 miljard dollar.

Met name Sun Microsystems, de belangrijkste leverancier van Unix-systemen, zag zijn omzet teruglopen. Dat Sun in de hoek zit waar de klappen vallen, is al een paar maanden bekend, en de nieuwste cijfers zullen dat bedrijf niet tot optimisme manen.

Het totaal aantal verkochte servers nam overigens wel licht toe. In totaal werden er in het derde kwartaal 2,3 miljoen servers verscheept. Dat is een stijging van 4,4 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Bedrijven kozen echter voornamelijk voor goedkope x86-systemen. De gemiddelde prijs voor x86-systemen daalde ook.

HP profiteert van de voorkeur voor goedkope x86-servers. Het bedrijf is in het derde kwartaal marktleider met een marktaandeel van 31,2 procent (724.000 stuks). HP wordt gevolgd door Dell (500.000) en IBM (309.000).

Kostenbesparingen leiden er volgens Gartner ook toe dat virtualisatie zich in een toenemende populariteit mag verheugen. Bron: Techworld