In het laatste kwartaal van het afgelopen jaar zijn de verkopen van Chromebooks sterk teruggevallen, vooral in het onderwijs. Daar waren de Chromebooks juist zeer populair. Het lijkt erop dat de aanval van Microsoft, dat zijn hardwarepartners grote kortingen geeft op de verkoop van de Windows-machines in het lagere segment, de Chromebook te machtig is geworden.

Wel heeft dat geleid tot een enorme vloedgolf aan goedkopere machines, vooral van HP en Lenovo, zegt DigiTimes Research. De markt is zo vol geworden dat er in januari veel minder notebooks de fabrieken zijn uitgerold. Simpelweg omdat er geen ruimte meer was in de wereldwijde verkoopkanalen. De magazijnen staan vol.

Hebben Chromebooks hun momentum verloren?

De verkopen van Chromebooks, vooral van Acer en Samsung, zijn met 20 procent gedaald in het vierde kwartaal. DigiTimes Research houdt nog wel een slag om de arm: het zou kunnen zijn dat dat komt door de aanval van goedkopere notebooks, maar dat de Chromebooks simpelweg zijn momentum heeft verloren kan natuurlijk ook de oorzaak zijn.