Met Google Video for Business hebben organisaties de beschikking over 3 GB per gebruiker voor het plaatsen van video's, die bovenop de 25 GB aan opslag komt die Apps al aanbiedt. De video's zijn beschikbaar voor de geregistreerde gebruikers binnen het abonnement, afhankelijk van de instellingen die zijn doorgevoerd. Aan de nieuwe functie zitten geen extra kosten, maar het is alleen beschikbaar in Google Apps Premier, waarvoor 40 euro per gebruiker per jaar gerekend wordt.

Zakelijke toepassingen van de nieuwe, Youtube-achtige applicatie zijn er voor bedrijven legio, zo zegt territory manager Erik de Muinck Keizer van Google Enterprise Benelux. "Het is bijvoorbeeld mogelijk om interne updates snel te verspreiden, of om trainingen te verzorgen", aldus De Muinck Keizer tegenover Techworld. "Dat gebeurt veilig binnen de firewall van Google zelf."

Anders dan bij bijvoorbeeld youtube is dat de beheerder de controle heeft over de filmpjes. "Het is de beheerder die als enige alle video's kan zien, en hij krijgt ook alle tools in handen om te bepalen welke video's voor wie beschikbaar zijn", zegt de territory manager. Ondersteund worden alle grote formaten als .avi, mpeg en quicktime.

Het bedrijf claimt met de nieuwe dienst een primeur. Filmpjes was, zo zegt De Muinck Keizer, totnogtoe moeilijk; vooral het garanderen van de capaciteit was een lastig punt. In Nederland wil Google Apps Premier, beschikbaar sinds begin 2007, nog niet aanslaan, maar dat gaat volgens de aanbieder echt veranderen.

Video for Business is per direct beschikbaar. Bron: Techworld