Verizon Wireless bracht het winnende bod uit op 22 MHz van het spectrum dat de titel C-block draagt. Met een bod van 4,7 miljard dollar verzekerde Verizon zich van het spectrum dat nagenoeg netwerkdekking biedt voor de gehele Verenigde Staten. In totaal bracht de veiling meer dan 19 miljard dollar op.

Google toch winnaar

Zoals verwacht behoort zoekmachinegigant Google niet tot de bedrijven die een winnend bod hebben geplaatst. Toch wordt het bedrijf als winnaar gezien en prijst het zich gelukkig met de uitkomst van de veiling.

Google eiste dat FCC de spelregels aanpaste om zo de ontwikkeling van open netwerken te stimuleren. Onder druk van Google heeft de FCC deelnemers aan de veiling dan ook daadwerkelijk gedwongen om hun draadloze netwerken open te stellen voor een breder aanbod aan telefoontoestellen en internetapplicaties.

Dit betekent dat Verizon en AT&T verplicht zijn om mobiele telefoons van andere providers op haar netwerk toe te laten en gebruikers toe moet staan om applicaties van derden op het netwerk te draaien. Hiermee heeft Google precies de situatie gecreëerd die het bedrijf voor ogen had toen het zich aanmeldde voor de veiling.

Rechtszaak

Hoewel Verizon een rechtszaak aanspande tegen FCC om het gedwongen open netwerk te voorkomen en deze later weer liet vallen, is het bedrijf toch zeer blij met het verloop en het resultaat van de veiling: "Het is ons gelukt om het spectrum te bemachtigen dat we nodig hebben om ons bedrijf te laten groeien en de omzet op het gebied van dataverkeer te laten stijgen. Daarbij kunnen we op deze manier onze reputatie als meest betrouwbare draadloze netwerk in de Verenigde Staten handhaven."

Onder de andere winnaars van de veiling bevindt zich onder AT&T dat een gedeelte van het spectrum won dat dekking biedt in grote steden als of New York, Philadelphia, Detroit, Dallas, Boston, San Francisco en Washington, D.C. Deze dekkingsgebieden worden verbonden met het frequentieblok dat AT&T afgelopen najaar al heel slim kocht van Aloha Partners.

Geen nieuwe concurrentie

Free Press, een groepering die zich eveneens inzette voor het forceren van de open netwerk-regel, is gematigd positief. De groep is blij dat de winnaar zich verplicht ziet om haar netwerk open te gooien, maar teleurgesteld dat de veiling geen nieuwe grote concurrent heeft opgeleverd: "Helaas is het niet gelukt om met de veiling een grote nieuwe tegenstander te creëren om de concurrentie te stimuleren. Verizon is al een dominante provider van DSL, de kans dat er nu nog een grote speler bij komt is nagenoeg nihil', aldus Ben Scott van Free Press.

Een andere teleurstelling vormde de veiling van het D-block. Dit gedeelte van het spectrum was bedoeld voor het opzetten van een netwerk dat deels commercieel geschikt is en deels bedoeld voor hulpdiensten. Dit reglement bleek echter te strikt, waardoor er alleen bod van 472 miljoen dollar werd gedaan door provider Qualcomm, een bedrag dat veel lager was dan het vereiste minimum, 1,33 miljard. FCC heeft het D-block nu losgekoppeld van de veiling en beraadt zich over de vraag hoe dit gedeelte van het spectrum nu moet worden gelicenseerd.

Meer bereik

De veiling van het 700MHz spectrum heeft zoveel aandacht getrokken, omdat het door providers wordt gezien als het optimale spectrum voor het verzenden van draadloze diensten op lange afstand. Draadloze signalen met een frequentie van 700MHz, hebben vier keer zo ver bereik als andere spectrums en dringen eenvoudiger door obstakels als gebouwen.

Het spectrum is op dit moment nog grotendeels in gebruik door Amerikaanse televisiestations. Deze zijn echter verplicht om voor februari 2009 over te stappen van analoog naar digitaal, waardoor het spectrum vrij komt.