Volgens een artikel in de Wall Street Journal maandag zou Google grote kabel- en telecombedrijven hebben benaderd met een plan om Google-servers massaal direct in het netwerk van de providers te plaatsen.

Dit initiatief zou volgens de krant in strijd zijn met het standpunt van het bedrijf voor 'netneutraliteit': elk datapakketje moet gelijkwaardig worden behandeld.

Snelle reactie

Google reageerde snel op het artikel met een weblogbericht geschreven door zijn telecomadviseur Richard Whitt. Hij noemde het verhaal 'verwarrend' en 'overdreven'. Volgens Whitt heeft Google 'colocatie' van zijn cachingservers voorgesteld aan de providers, omdat dit de providers bandbreedtekosten bespaart.

De afspraken zijn volgens Google geen probleem, zolang providers maar geen onderscheid maken tussen bedrijven. Google's colocatie-overeenkomsten met providers, via zowel OpenEdge als Google Global Cache, zijn volgens hem 'non-exclusief'. Ook hoeft Google-verkeer volgens de overeenkomsten niet met een hogere prioriteit wordne behandeld dan ander verkeer.