Een nieuwe spiegeltechnologie moet de kosten van het bouwen van thermische zonne-installaties radicaal terugschroeven. "We hebben gezocht naar zeer ongebruikelijke materialen voor de spiegels, zowel voor het reflecterende oppervlak als voor de ondergrond waar de spiegel op ligt", aldus Bill Weihl, hoofd groene energie bij Google. Hij deed de uitspraken bij de Reuters Global Climate and Alternative Energy Summit in San Francisco.

Google's nieuwe technologie gebruikt meerdere spiegels (heliostats) die zonnestralen richten op een reservoir met bepaalde stof. De zo gegenereerde hitte wordt gebruikt om stoomturbines aan te drijven. Google denkt de kosten voor het maken van heliostats met een factor 2, "en hopelijk 3 of 4" te verlagen.

Woestijn

Google hoopt binnen een paar maanden de technologie intern te kunnen testen. Volgens Weihl moet Google nog wel testen hoe lang de spiegels goed blijven in extreme, woestijnachtige omstandigheden.

Weihl zei op de conferentie dat de Amerikaanse overheid onderzoek naar duurzame energie meer moet stimuleren, vooral in de beginfase om baanbrekende ideeën aan te moedigen. Op dit moment zijn er volgens Weihl te weinig bedrijven met vernieuwende ideeën over groene technologie.

Hybride auto's

Google voert al langer een actieve klimaatprogramma via Google.org. Ook investeert het in de thermische zonnecentrales eSolar en BrightSolar. Het hoofdkwartier van Google in Mountain View is sinds 2007 bedekt met zonnepanelen. Daarnaast worden medewerkers gestimuleerd om in hybride auto's te rijden.

Zonnepanelen bovenop Googleplex