Het apparaat, de GB-7007, is een upgrade van de GB-1001 zoekappliance en kan meer dan drie keer zoveel data indexeren dan zijn voorganger: tien miljoen stuks, tegenover de drie miljoen die de bestaande versie aankan. Daar wordt de mogelijkheid om meerdere appliances binnen een omgeving te gebruiken voor ingeruild; de GB-1001 kan ook met vijf (GB-5005) of acht (GB-8008) bij elkaar worden gezet, waardoor de indexcapaciteit groeit naar respectievelijk tien miljoen en dertig miljoen documenten. De 7007 zal echter altijd in paren worden geleverd.

Daarnaast krijgen beheerders met de GB-7007 meer mogelijkheden om in te stellen hoe zoekaanvragen worden afgehandeld. Het systeem dat de zoekstatistieken bijhoudt is verscherpt, en het Kerberosprotocol wordt nu door het apparaat volledig ondersteund. Deze softwareverbeteringen zijn ook als gratis download beschikbaar voor bestaande klanten met de GB-1001 in huis.

Google is in 2002 begonnen met zijn zoekappliances, die in het lagere tot middensegment van de markt thuishoren vergeleken met andere zoekappliances. In Nederland kwamen deze apparaten in 2005 beschikbaar. Wanneer de nieuwe variant in Nederland beschikbaar komt heeft Google nog niet bekend gemaakt, in de VS zal de levering in september beginnen. Ook de prijs heeft Google nog niet vrijgegeven. De GB-1001 instapper kost internationaal 30.000 dollar. Bron: Techworld