Google staat erom bekend dat het zijn datacentra zelf ontwerpt, inclusief het besturingssysteem en de servers. In een blogpost claimt Urs Hölzle, operationeel directeur van Google, dat zijn servers de ‘meest efficiënte ter wereld’ zijn.

De firma heeft nooit veel informatie vrijgegeven over de aanpassingen die het aan standaard hard- en software heeft gemaakt. Met de publicatie wil het voorbeelden geven van manieren waarop datacentra zuiniger en goedkoper kunnen draaien.

Andere bedrijven kunnen niet alle trucs van Google overnemen. Zo zal niet iedereen in staat zijn om zijn eigen servers te ontwerpen. Maar wie bereid is om te investeren, kan profiteren van een aantal tips en trucs van Google.

Betere servers ontwerpen

Google verwijdert alle overbodige componenten van zijn servers zoals grafische kaarten, en vervangt de voeding en voltageregelingen op de moederborden door efficiëntere exemplaren. Daarbij worden de racks zo ontworpen dat warmte op een natuurlijke manier wordt afgevoerd, zodat zo min mogelijk ventilatoren nodig zijn. Op deze manier bespaart Google een derde van het stroomverbruik. Op jaarbasis komt dat neer op zo'n 500 kilowattuur per server en een reductie in de koolstofdioxide-uitstoot van 300 kilo.

Koeling door waterdamp

Google besteedde ook veel aandacht aan koeling bij zijn datacentra, wat tot aan 70 procent van het stroomverbruik voor zijn rekening kan nemen. De firma gebruikt verdampend water om het gebruik van koelapparatuur te minimaliseren. Met 'cooling towers' draaien de datacentra van Google het grootste gedeelte van de tijd in een modus die 'free cooling' heet. Hierbij staan de koelelementen niet aan. "Technisch gezien is free cooling niet gratis, maar het is helemaal niet duur en ontzettend efficiënt", aldus Hölzle.

Hergebruik van water

In plaats van leidingwater, gebruikt Google bovendien hergebruikt water om de temperatuur van componenten te reguleren. Op deze manier wordt het milieu nog verder ontlast. In 2010 hoopt Google dat 80 procent van zijn waterverbruik uit gerecycled water bestaat.

"Duurzame energie is goed voor het milieu, maar het is ook goed voor je bedrijf", aldus Google. "Een groot deel van ons werk is gericht op het besparen van bronnen zoals elektriciteit en water, we merken steeds vaker dat onze acties leiden tot een kostenreductie".

Power Usage Effectiveness

De efficiëntie van rekencentra wordt uitgedruk in Power Usage Effectiveness (PUE). Bij een PUE van 1 wordt er geen energie gebruikt voor de koeling. Een PUE van 2 geeft aan dat voor elke eenheid energie die wordt gebruikt evenveel energie nodig voor de koeling en stroomdistributie.

In 2006 schatte het Environmental Protection Agency (EPA) in dat een standaard datacentrum een PUE had van 2,0 of hoger. Bovendien voorspelde het agentschap dat de meest geavanceerde datacentra in 2011 op een PUE van 1,2 uit zouden komen. Google heeft nu bekend gemaakt dat al zijn datacentra nu al draaien met een PUE van 1,2 en dat één datacentrum zelfs al op een PUE van 1,13 zit. Hölzle is er dan ook van overtuigd dat de firma over de meest efficiënte datacentra ter wereld beschikt.

Microsoft liet onlangs weten dat zijn nieuwe datacentrum in een zeecontainer een PUE van 1,3 haalt. Doordat de servers in een afgesloten ruimte staan, zijn deze eenvoudiger te koelen. De containerservers worden nog niet veel gebruikt, maar Microsoft wil een nieuwe rekencentrum in Chicago uitrusten met 200 datacentrum-containers.

Bron: Webwereld Bron: Techworld