Volgens Google gaat het om 0,05 procent van de documenten die opgeslagen zijn op de cloudservers van het bedrijf. De bestanden zijn alleen gedeeld "met gebruikers met wie jij, of een van je collaborerende schrijvers, ooit een document hebt gedeeld", zo schrijft Google in een brief aan de gedupeerde Docs-gebruikers. Ict-nieuwssite TechCrunch heeft de brief gepost. Het probeem is inmiddels verhoplen, zo is op het nieuwe Dashboard van Google te lezen.

Nederlander rapporteerde bug

De Nederlandse ondernemer Richard de Vries rapporteerde de bug al op 22 februari, zo schrijft hij op ict-nieuwsforum Slashdot. Op 5 maart ontving hij het bericht van Google dat het probleem onder controle was. Twee dagen later stuurde Google een bericht naar de gebruikers van per ongeluk uitgelekte documenten. Op ZDNet wordt geschat dat het om 220.000 geopenbaarde documenten gaat.

Haperingen Google

Dit is al de tweede keer in korte tijd dat de clouddiensten van Google haperingen vertonen. Eind februari lag Gmail er een tijdje uit, waarop Google besloot zakelijke gebruikers te compenseren. Kort daarna kwam de zoekmachine met een SaaS-dashboard waarop de status van de diverse SaaS-diensten te zien is.

UPDATE:

De schatting van ZDnet blijkt niet te kloppen. De nieuwssite verrekent de 0,05 procent van de door Google gemelde documenten met de 4,4 miljoen Google Docs-bezoekers in september. Daarbij gaat ZDnet uit van een gemiddelde van 1 document per bezoeker. 0,05 procent van 4,4 miljoen is echter 2.200 en niet 220.000.

Een gemiddelde van 1 document per Google Docs-gebruikers is nogal laag. Om de door ZDnet voorgerekende 220.000 te halen, is echter een juist erg hoog gemiddelde van 100 documenten per gebruiker 'nodig'.