Google en Motorola werken samen onder de codenaam X Phone aan een nieuwe geavanceerde Android-smartphone, meldt de Wall Street Journal. Bronnen van de krant zeggen dat ontwikkelaars bij beide bedrijven nauw samenwerken aan de telefoon. Ook een X Tablet zou in ontwikkeling zijn. De bedoeling is om te komen met geavanceerdere producten om het marktaandeel van Motorola te vergroten. Motorola's marktaandeel bij smartphones is wereldwijd gedaald naar 4 procent, achter HTC en Sony.

Buigbaar scherm

Google en Motorola willen de X Phone mogelijk voorzien van een buigbaar scherm, dat minder makkelijk is te beschadigen. Maar of dat scherm het eindproduct haalt, is nog onzeker, omdat er problemen zijn opgetreden bij het experimenteren met het flexibele display. Ook zouden keramische materialen het toestel extra stevig moeten maken.

Gebarenherkenning

De telefoon gaat mogelijk werken met de gebarenherkenningssoftware Viewdle, dat Motorola onlangs heeft overgenomen. Het toestel verschijnt volgens de WSJ ergens volgend jaar. Daarna zouden Google en Motorola ook een X Tablet willen uitbrengen.

Over de specificaties van de apparaten is verder nog niets bekend. Het Motorola-onderdeel dat de X Phone ontwikkelt wordt geleid door manager Lior Ron, die afkomstig is van het Google Maps-team.

Motorola in zwaar weer

Motorola heeft geen best jaar achter de rug. Van alle leveringen van Android-telefoons was in het derde kwartaal nog minder dan 3 procent afkomstig van Motorola, stelt onderzoeksbureau IDC. Google heeft 20 procent van het personeel, circa vierduizend medewerkers, moeten ontslaan. Afgelopen week verkocht Motorola een onderdeel dat zich bezighield met de productie van settopboxen voor tv's.

Google's overname van Motorola was deels gericht op het vergaren van patenten voor gebruik in de juridische strijd met concurrenten. Google wil echter ook vaker apparaten onder het eigen merk uitbrengen. Daarvoor zocht het tot nu toe samenwerkingen met andere Android-fabrikanten. Voor de Nexus 4-smartphone werkte het samen met LG, voor de Nexus 7-tablet met Asus en voor de Nexus 10-tablet met Samsung.