Internetproviders (isp's), internetbedrijven en fabrikanten van netwerkapparatuur zullen samenwerken om te zorgen dat IPv6 eindelijk beschikbaar komt voor een breed publiek. Grote internetbedrijven als Google, Bing, Facebook en Yahoo maken vanaf die datum hun websites definitief bereikbaar via IPv6. De deelnemende providers zorgen dat tenminste één procent hun de klanten verbinding kan leggen via het nieuwe protocol.

Vorig jaar alleen testdag

De World IPv6 Launch is een initiatief van de Internet Society. Deelnemers zorgen dat IPv6 vanaf dat moment definitief beschikbaar is. Vorig jaar vond er ook al een wereldwijde IPv6-dag plaats, een aantal grote websites was die dag bereikbaar via het protocol.

De IPv6-dag in 2011 was bedoeld als test om eventuele storingen in het netwerk te kunnen vinden en oplossen. Na precies 24 uur schakelden de sites IPv6 weer uit, dit jaar zal dat in ieder geval niet gebeuren.

'This time it's for real'

Op de website van de Launch Day is te lezen dat het deze keer echt raak is. Een aantal grote providers en producenten van netwerkapparatuur wordt genoemd als deelnemer aan de actie. De grote internetbedrijven zullen op 6 juni, vanaf 2 uur Nederlandse tijd bereikbaar zijn via IPv6. Ze zullen ook bij gaan houden welk percentage van de bezoekers via IPv6 binnenkomt.

In mei vorige jaar gaf APNIC, verantwoordelijk voor het beheren en uitdelen van ip-adressen in Azië het laatste blok IPv4-adressen uit. De organisatie had toen nog wel een groot blok achter de hand voor eventuele problemen. Volgens de IPv4 Exhaustion Counter raken de Europese adressen dit voorjaar al op, Afrika en de VS hebben nog genoeg adressen om 2013 te halen.

Als de IPv4-adressen op zijn kunnen nieuwe apparaten alleen nog verbinden via IPv6, daarbij kunnen verbindingsproblemen ontstaan met websites en diensten die alleen IPv4 ondersteunen.