Google-medewerkers hebben afgelopen weekend op Twitter gemeld dat ze vrijdagmiddag van hun werkgever de 'Google Phone' hebben gekregen. Via Twitter is ook een foto van het nieuwe toestel opgedoken, waarop een grote X is te zien op het scherm. Die X verwijst naar Nexus One. De Wall Street Journal meldde zaterdag dat dit de naam wordt van de 'Google Phone'.

Via internet te koop

Het zoekbedrijf is volgens de Amerikaanse krant van plan de telefoon zelf te verkopen via internet. Daarmee is dit het eerste Android-mobiel onder eigen naam. Bezitters moeten zelf een telefoonabonnement afsluiten voor het niet gelockte toestel. Vóór de onthulling van Google's smartphonebesturingssysteem Android waren er al geruchten dat het bedrijf zelf een eigen toestel ging maken.

Het weblog van de Wall Street Journal meldt maandagochtend dat de Nexus One ook via T-Mobile verkrijgbaar zal zijn. Google zou meerdere telecomaanbieders hebben benaderd over de Nexus One.

Android 2.1

De eigenlijke fabrikant van de Nexus One-telefoon is HTC. Die producent was vorig jaar al de eerste die een Android-mobiel, de T-Mobile G1, fabriceerde. Naar verluidt draait de Nexus One een nieuwe versie 2.1 van Google Android.

Google meldt op het eigen weblog slechts dat de nieuwe smartphone aan eigen medewerkers is gegeven. De uitdeelactie is onderdeel van het beleid om Google-personeel zoveel mogelijk de eigen producten en diensten te laten gebruiken. Wanneer de Nexus One voor consumenten beschikbaar komt, laat Google nog niet los.

Volgens onderzoeksbureau IDC had Android in september een marktaandeel van 5,4 procent onder de besturingssystemen voor smartphones in West-Europa.