De software-update voegt multitouch-bediening toe voor de webbrowser, Maps en Gallery op de Nexus One. Google verwacht dat alle Nexus One-gebruikers de firmware-upgrade eind deze week binnen hebben. Een van de multitouchfuncties is de beweging om met duim en wijsvinger in te zoomen. Dit zogeheten pinch-to-zoom is bekend van de iPhone.

Android-touch

Als reden voor de plotse invoering van multitouch noemt Google "de talloze verzoeken van gebruikers" van Android 2.1. Maar telefoonfabrikant HTC, die de Nexus One maakt voor Google, biedt al multitouch op zijn toestel Hero. Dat toestel draait versie 1.5 van Google's smartphonebesturingssysteem Android.

Verder is er over de Europese versie van de Nexus One al bekend dat die sowieso multitouch krijgt later dit jaar. Hetzelfde geldt voor de Europese uitvoering (Milestone geheten) van Motorola's Android-toestel Droid.

Op ramkoers met Apple

De toevoeging van multitouch kan flinke juridische problemen opleveren. Vorig jaar meldde een bron binnen Google nog dat het bedrijf met Apple een afspraak had dat Android op bepaalde terreinen geen inbreuk zou maken op Apple's intellectuele eigendom, zoals multitouch bewegingen. Apple heeft daar namelijk patenten op. Google lijkt nu toch de aanval te kiezen.

De multitouch-update voor de Nexus One volgt nadat Apple-baas Steve Jobs in een interne bijeenkomst heeft gezegd dat Google er op uit zou zijn "om de iPhone te vernietigen". Eerder zat Apple juist Google dwars door het blokkeren van Google Voice op de iPhone.

Meer in Nexus One-update

De update voor de Nexus One brengt ook een nieuwe versie van Google Maps met aanbevelingen, een nachtmodus en een betere 3G-ondersteuning. Het toestel kampt sinds het uitbrengen met nogal wat 3G-ontvangstproblemen in de Verenigde Staten.