Het nieuwste vlaggenschip van de Android-vloot is de Nexus 4. Nadat HTC de eerste Nexus maakte en de twee opvolgers door Samsung werden uitgebracht, is nu de beurt aan LG om de oer-Android in de markt te zetten. Het toestel heeft een quad-core processor en bevat de nieuwe features van het besturingssysteem. Vanaf eind november ligt het toestel in de Nederlandse winkels.

Geen 4G op Nexus 4

Google-topman Andy Rubin die gaat over Android zegt geleerd te hebben van de Galaxy Nexus die nog wel 4G ondersteunde. Tegen technologiesite The Verge stelt hij dat de LTE nog niet uitontwikkeld is en er daarom verschillende antennes ingebouwd moeten worden. “Toen we de Galaxy Nexus wilden uitrusten met LTE moest dat dus wel en dat leverde geen geweldige gebruikerservaring op", aldus Rubin.

Daarbij is het nog niet duidelijk welke frequenties precies waar gebruikt gaan worden. Apple heeft met de iPhone 5 het voortouw genomen en het Europese toestel uitgerust met 4G op drie banden. Op welke daarvan Nederlandse telecomproviders gaat zitten wordt in november bekend, na de frequentieveiling die het Agentschap Telecom op stapel heeft staan.

Nieuwe Nexi

Er komt een grote uitvoering van Google's Nexus-tablet. Het nieuwe apparaat is gemaakt door Samsung en draagt de naam Nexus 10. Volgens Google is dit de scherpste tablet op de markt met een pixeldichtheid van 300 ppi. Het is niet bekend of dit model op de Nederlandse markt verschijnt. Webwereld heeft hier vragen over uitstaan bij Samsung.

De Nexus 7 wordt gepresenteerd in een aantal nieuwe uitvoeringen. Zo is er nu een versie met 32 GB opslaggeheugen. Eerder vond Google zoveel opslag niet nodig, omdat de Nexus 7 zwaar op de cloud steunt en er daarom minder fysiek opslaggeheugen nodig zou zijn. Verder is er nu een 3G-versie, waardoor de tablet ook onderweg een internetverbinding heeft.

Meer Google Play

Google volgt het succesverhaal van Amazons Android-implementatie en zet steeds harder in op content. In Android 4.2 kunnen gebruikers nu betalingsvoorkeuren opgeven (er is nog steeds geen ondersteuning voor iDeal) en is het doen van in-app aankopen vergemakkelijkt. Ook wordt de muziekdienst Google Play uitgerold in Europa, maar wederom nog niet in Nederland.

Google heeft een aantal samenwerkingsverbanden gesloten om digitale content makkelijker naar zijn Android-gebruikers te brengen. Zo werkt het bedrijf nu samen met uitgever Time Inc. om een groot aantal (Amerikaanse) bladen naar Google Play te brengen. Met de toevoeging van de Warner Music Group zegt Google nu overeenkomsten te hebben met alle grote platenlabels en veel indie-labels, artiesten en uitgevers.