Titan Aerospace maakt onbemande vliegtuigjes die gebruik maken van zonne-energie. De drones kunnen op 65.000 voet hoog vliegen en kunnen dienen als satellieten in de atmosfeer. Zo kan er bijvoorbeeld een internetverbinding worden aangelegd in afgelegen gebieden van de wereld. Dit sluit naadloos aan op het veelbesproken project Loon, dat hetzelfde probeert met ballonnen.

Maar Google wil meer. "Het staat pas in de kinderschoenen", zegt een woordvoerder van Google tegen Webwerelds collega's van PCWorld. Want naast internettoegang hebben de drones van Titan Aerospace de potentie om ook te functioneren als hulpmiddelen bij rampbestrijding en de strijd tegen natuurrampen zoals ontbossing, kijkt hij vooruit.

Commerciële kant

Google is al langer intensief bezig met klimaatverandering en crisisbestrijding. Zo leverde het kaarten en een communicatieplatform bij natuurrampen zoals de tornado's die Oklahoma vorig jaar teisterde en de overstromingen in Uttrakhand in het noorden van India. Daarmee konden slachtoffers elkaar lokaliseren en met elkaar in contact komen.

Natuurlijk is er ook een commerciële kant aan het verhaal. De eerste drones voor bedrijven en particulieren van het opgekochte Titan stonden al in de planning voor 2015. Daarnaast zullen de onbemande vliegtuigjes ongetwijfeld ook worden ingezet voor kaartendiensten Google Maps en Google Earth.

Het lijkt er bovendien op dat Google bij de overname Facebook heeft afgetroefd. Dat bedrijf was vorige maand in gesprek met Titan over een overname. Het is niet bekend hoeveel Google heeft betaald voor zijn aankoop.

Titan's Solara 50 werkt op zonne-energie: