De verbazing over het zachte prijsje dat Lenovo voor Motorola betaalt, 2,9 miljard dollar, blijft, maar de Chinese pc-reus krijgt minder dan gedacht. Het experimentele hardwarelab van Moto, de Advanced Technology group, blijft onder Google's vleugels, meldt The Verge.

De verkoop van Motorola aan Lenovo is zowel financieel als strategisch meesterlijk. Lees: Google 'dumpt' Motorola, een geniale zet

Momenteel is dat lab bezig met een modulaire smartphone, Project Ara, analoog aan het Nederlandse concept Phonebloks. De groep van zo'n honderd werknemers zal verhuizen naar Mountain View om radicale experimenten op te zetten met ondre meer biotechsensors. Advanced Technology group zal vallen onder de Android-divisie.

Prototype voor Project Ara:

Koop was destijds patentnoodgreep

Ondertussen blijven analisten zich op het hoofd krabben om de plotse verkoop van Motorola te verklaren. De blogpost van Google-ceo Larry Page biedt weinig concrete aanknopingspunten. Het bevestigt eerder het vermoeden dat de acquisitie destijds, nog geen twee en een half jaar geleden, een absolute noodgreep was. Google's rivalen waren net met de waardevolle patenten van Nortel aan de haal gegaan en Google kon niet achterblijven in deze wapenwedloop tegen Microsoft en Apple.

Een nieuw rekensommetje leert dat Google zo'n 7 miljard voor Moto's patenten heeft betaald. In rechtszaken zijn ze nog niet veel waard gebleken, maar het portfolio is wel een aanzienlijke koevoet in de onderhandelingen met andere techbedrijven. Niet geheel toevallig sloot Google net een brede kruislicentiedeal met Samsung.