De kabel is bedoeld om pieken in internetverkeer tussen de twee continenten op te vangen, meldt Reuters. Het project, waaraan vijf grote partners zullen deelnemen, Bharti Airtel, Global Transit, KDDI Corp, Pacnet, and Singapore Telecommunications, moet een onderzeese kabel opleveren van 10 duizend kilometer lang, die rond de 300 miljoen dollar zal gaan kosten. Google heeft het samenwerkingsverband voorzien van codenaam Unity.

5 x 960 Gbps

De kabel zorgt voor meer capaciteit, hetgeen nodig is om de gigantische groei van het internetverkeer tussen Azië en de Verenigde staten op te kunnen vangen. De kabel bestaat uit vijf glasvezelkabels die ieder een capaciteit hebben van 960Gbps.

De kabel zal Chikura, vlakbij Tokyo, verbinden aan Los Angels en de West Coast. Jayne Stowell, een woordvoerster van project Unity laat weten dat de beslissing om te kabel aan te leggen een noodzakelijke is: "Het snel toenemende verkeer, dat onder andere wordt veroorzaakt door het online brengen van diensten en applicaties zorgt voor een capaciteitsprobleem. Het Unity-kabelsysteem moet de leden van deze groep de mogelijkheid bieden om meer capaciteit te kunnen bieden."

Gereed in 2010

Het consortium laat weten dat NEC Corporation en Tyco Telecommunications zijn aangewezen om het nieuwe systeem te bouwen en vervolgens te installeren. Verwacht wordt dat de kabel in het eerste kwartaal van 2010 in gebruik kan worden genomen.

Google is overigens niet het enige bedrijf met een dergelijk initiatief. Op dit moment worden er nog andere kabels aangelegd door bedrijven als Verizon en AT&T.

In januari kwam het netwerk van onderzeese kabels negatief in het nieuws toen meerdere kabelbreuken de internettoegang in het Midden-Oosten en India wekenlang hinderden.