Kara Swisher van de Wall Street Journal meldde als eerste het nieuws nadat een mailing, waarin de browser wordt uitgelegd in een zeer informatieve cartoon, uitlekte. Inmiddels is de komst van de Google-browser via het officiële bedrijfsblog bevestigd.

Google heeft het concept browser 'compleet opnieuw overdacht' en Chrome vanaf de grond af opgebouwd, schrijft Sundar Pichai, Vicepresident Product Management bij Google. "Wat we nodig hebben is niet alleen een browser, maar ook een modern platform voor webpagina's en applicaties, en dat is de opzet geworden."

Gestroomlijnd, snel en schoon

Volgens Pichai is Google Chrome 'gestroomlijnd en simpel', 'schoon en snel'. Elke tab functioneert in een eigen beveiligde zandbak, zodat elke tab onafhankelijk van anderen kan crashen en verbeterde bescherming biedt tegen malicieuze websites. Een vergelijkbare functie introduceert Microsoft ook in Internet Explorer 8.

Hoewel van de grond af opgebouwd, staat Chrome op de schouders van andere open source webprojecten zoals het in Apple's Safari toegepaste WebKit platform en Mozilla's Firefox. Het Google ontwikkelteam heeft zelf een compleet nieuwe JavaScript-engine gebouwd, genaamd V8, 'om de volgende generatie webapplicaties te draaien, die niet eens mogelijk zijn in de huidige browsers', zo stelt het internetbedrijf.

De Google-browser heeft, eveneens zoals IE8, een privacymodus of 'pornoknop' genaamd 'Incognito'. Tijdens het surfen in een 'Incognito-venster' wordt er geen browsegeschiedenis op de pc opgeslagen. En bij het sluiten van het venster worden alle cookies van die sessie gewist.

Google Chrome

Chrome komt later vandaag beschikbaar in 100 landen. Het betreft een bètaversie voor Windows. Aan ondersteuning voor Mac en Linux wordt gewerkt.

Frontale aanval op Microsoft

Swisher van de Wall Street Journal noemt Google Chrome alvast 'de meest frontale en directe aanval van Google tegen Microsoft tot dusver'. Eerst was er sprake van een soort koude oorlog tussen Mountain View en Redmond, met weinig succesvolle speldenprikjes over en weer, zoals de online kantoorapplicaties van Google en de zoekmachine van Microsoft, constateert Swisher. "Maar met dit offensief, waarover al sinds 2004 werd gespeculeerd, is de oorlog roodgloeiend heet geworden."

Aanleiding voor de release van Google Chrome waren ondermeer de zorgen die bij Google leefden over de Google-ondermijnende functionaliteiten die Microsoft in IE8 inbouwt, weet Swisher uit betrouwbare bron. Veel nieuwe functies in IE8 bieden standaard toegang tot alleen Microsoft-diensten. Hoewel deze verstekwaarden gemakkelijk kunnen worden veranderd, leert de ervaring dat slechts een breukdeel van de gebruikers dat ook daadwerkelijk doet.

Firefox onvoldoende momentum

En alhoewel ruimhartig door Google ondersteund, zijn blijkbaar de verdiensten van Mozilla, die met de open source browser Firefox wereldwijd richting de 20 procent browsermarktaandeel kruipt, niet voldoende voor de internetgigant. Omdat de browser nu eenmaal hét platform is waarop bijna het gehele Google-imperium draait, heeft Mountain View het heft in eigen handen genomen en er zelf een gebouwd.

Bron: Webwereld Bron: Techworld