In bugreports zijn verwijzingen naar testmachines met de namen Mario en Andretti opgedoken, schrijft Techcrunch. De machines zijn aangeduid als 'type computer' binnen het Chromium-project. Het kan ook gaan om systemen die Google alleen zelf intern test. De machines die bekend staan als Mario en Andretti draaien een versie van Chrome OS met de codenaam Indy. Mario Andretti is een Indy Car-coureur, en waarschijnlijk is dit een verwijzing naar de snelle opstarttijd van het systeem.

The New York Times schrijft dat de Google-netbook met Chrome OS voor eind dit jaar nog verschijnt. Ook Engadget meldt op basis van eigen bronnen dat Google van plan is een eigen mini-laptop op de markt te brengen. Maar dat de consumentenproducten met Chrome OS zijn uitgesteld naar 2011.

Nexus One

Eerder bracht Google onder eigen merknaam al de Android-smartphone Nexus One op de markt. Dat toestel werd gemaakt door fabrikant HTC en korte tijd ook verkocht via de site van Google. Welke producent de Google-netbook krijgt is nog niet duidelijk. Mini-laptops met Chrome OS van andere merken komen waarschijnlijk niet meer dit jaar op de markt.

Later ook tablets

Volgens Google's vicepresident of engineering, Linus Upson, is Chrome OS momenteel bedoeld voor traditionele computers, maar het systeem heeft wel de potentie om uiteindelijk ook geschikt te worden voor kleinere apparaten en Google TV. Ook ondersteuning van tablets met touchscreens staat in de planning. "We beginnen met laptops en breiden daarna uit in beide richtingen", aldus de Google-manager tegenover The New York Times.

Upson zegt dat 60 procent van de bedrijven Windows kan inruilen voor Chrome OS. Hij verwacht dat het nieuwe systeem ervoor zal zorgen dat een deel van de systeembeheerders hun baan kwijtraakt.