Google komt binnenkort eindelijk met een dienst voor online gegevensopslag,

Zo meldt The Wall Street Journal. De service die het bedrijf volgens de krant aan het voorbereiden is, biedt de mogelijkheid tot de online opslag van bestanden, ter vervanging van lokale opslag op de harde schijf. Dit houdt in dat een gebruiker met een wachtwoord toegang krijgt tot zijn online harde schijf en daarmee overal ter wereld beschikking heeft over bestanden als tekstdocumenten en spreadsheets, maar ook muziek- en videobestanden.

De bedoeling van Google is dat uiteindelijk iedereen de harde schijf links laat liggen wat opslag betreft, om volledig over te stappen op het online alternatief. Tegen betaling zouden gebruikers dan meer ruimte kunnen aanschaffen.

Het bedrijf zette enige tijd geleden al de eerste stappen in deze richting door de online opslag van tekstdocumenten, spreadsheets en presentaties mogelijk te maken in combinatie met Google Docs. Vice president Chris Capossela van Microsoft gelooft niet in de strategie van Google. Volgens hem is de consument helemaal niet op zoek naar een online totaaloplossing: "Gebruikers willen software en documenten graag zowel online als offline gebruiken. Ze voelen zich simpelweg niet veilig bij het volledig uit handen geven van dit soort informatie. We hebben zeer veel tijd gestoken in het onderzoek naar wat de consument vertrouwen geeft en hebben ontdekt dat het voor hen op dit moment niet wenselijk is om alle gegevens online te bewaren."

Privacy en auteursrecht

Hoewel privacy bij online opslag van bestanden geen probleem hoeft te vormen, er zijn immers al een aantal bedrijven die deze service bieden, kan dat voor de dienst van Google juist wel een probleem zijn. Het bedrijf genereert een groot deel van haar inkomsten door het aanbieden van gepersonaliseerde reclame. Wanneer deze reclame bij online opslag zou worden afgestemd op de bestanden die worden aangetroffen, ontstaat de vraag of er inbreuk op privacy wordt gepleegd.

De integratie van online opslag met de andere diensten van het bedrijf vormt daarbij nog een andere uitdaging. Volgens de berichtgeving wordt het delen van bestanden een onderdeel van de service. Als dit daadwerkelijk het geval is, kunnen auteursrechtelijk beschermde bestanden als muziek, video en software eenvoudig worden gedeeld. Hoe en of Google dit probleem denkt aan te pakken is nog niet bekend.

Het bedrijf zelf wil geen commentaar geven op de speculaties rond de plannen. Wel geeft een woordvoerster te kennen: "Opslag is een belangrijk onderdeel van het inpassen van webapplicaties in het leven van consumenten en zakelijke gebruikers."