In San Francisco strooide Google in een ruim 3 uur durende keynote, de opening van de I/O-conferentie voor developers, met nieuwe producten en functionaliteiten. Een opsomming van de meest in het oog springende zaken.

In de lijn der verwachting lanceert Google een eigen muziekdienst: Google Play Music: All Access. Google aast al twee jaar op een eigen streamingdienst maar heeft inmiddels de juiste contracten (Universal, Sony, Warner) te pakken. Gebruikers kunnen voor 9,99 dollar per maand gebruik maken van All Access, dat zich sterk focust op het doen van persoonlijke aanbevelingen via de Explore- en Listen Now-functies. Verder komen veel bekende features a la Spotify (zoals de koppeling met radio) terug in de dienst. Google Music start in Amerika en het is niet duidelijk of en wanneer Nederland aan de beurt is.

Het nieuwe vlaggenschip van Samsung krijgt een eigen Android-jasje. Google brengt een eigen variant van de Galaxy S4 van Samsung uit met een stock-versie van Android erop. De smartphone is volledig unlocked en wordt automatisch voorzien van Android-updates via Google Play. Google geeft het nieuwe beestje geen naam, maar spreekt bij de presentatie over “de Nexus-gebruikservaring”. Het toestel (Android 4.2, 16GB en mét LTE) gaat 649 dollar kosten en verschijnt op 26 juni allereerst bij de Amerikaanse providers AT&T en T-Mobile US.

Google veegt al zijn chatdiensten op één hoop. Het nieuwe platform krijgt de reeds bekende naam Hangouts mee, maar komt nu beschikbaar als losse Android, iOS en web-app. Geschreven tekst, afbeeldingen en (gratis) videoconferenties, allen gecombineerd in één applicatie. Conversaties kunnen, net als toegestuurde media, worden bewaard. Hangouts is per direct beschikbaar.

Ook de Chrome-gebruikers - volgens Google inmiddels 750 miljoen – zijn voorzien. Google bouwt nu ook spraakbesturing in zijn Chrome-browser, vergelijkbaar met de virtuele assistent Google Now. Naast de mogelijkheid van mondelinge zoekopdrachten, krijgen gebruikers ook gesproken antwoord terug, een zogenaamde 'conversational search'. Ook Google Now zelf, in Nederland vooralsnog beperkt beschikbaar, krijgt op de Android-, iOS- en Chrome-apps de mogelijkheid tot herinneringen opslaan en informatie over zaken als openbaar vervoer en media op te zoeken. Maar ook hier geldt: eerst in Engelstalige landen.

Dan de nieuw smoel van Google Maps. De kaartapplicatie krijgt nieuwe versies voor Android, de reguliere webversie en grotere tablets. Het uiterlijk kruipt meer richting het design dat Google Maps op iOS 6 heeft gekregen. Nieuw zijn verbeterde locatieomschrijvingen, waardoor bedrijven aanbiedingen kunnen doen op locatiepunten in Maps, navigatieopties, een ander route-design en extra reisinformatie voor het openbaar vervoer. Nieuwsgierigen kunnen intekenen op een preview-versie van de nieuwe Google Maps.

Tot slot de koppeling van e-mail en Google Wallet. Daarmee kunnen gebruikers (vanaf 18 jaar oud) onderling geld naar elkaar mailen via Gmail. De service werkt als een soort attachment van een e-mail, die ook naar mensen zonder een Gmail-adres kan worden verzonden. Zender en ontvanger moeten wel een Google Wallet-account hebben. Wanneer een bankrekening is gekoppeld aan Google Wallet kost het mailen van geld niets. Het ontvangen van geld is sowieso gratis, en kan na ontvangst worden gestort op een bankrekening of uitgegeven worden op plekken waar Google Wallet wordt geaccepteerd als betalingsoptie.